Beste laadpaal voor thuis

De aspecten

Door te rijden in een elektrisch voertuig draag je een steentje bij aan het welzijn van iedereen, nu en in de toekomst. Op die manier kun je jezelf namelijk voortbewegen zonder schadelijke uitlaatgassen te produceren en daarnaast draag je ook niet bij aan de geluidsoverlast die drukke wegen produceren. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je elektrische auto, (mini)bus of motor gemakkelijk op kunt laden. Daarom beschrijven we in dit artikel de aspecten waar je op moet letten zodat je de beste laadpaal koopt voor bij jou thuis.

De beste laadpaal is afhankelijk van jouw thuissituatie

Het is onmogelijk om te zeggen dat één bepaalde laadpaal beter is dan een andere voor gebruik bij mensen thuis. Ten eerste is er een verschil tussen een laadpaal en een kleinere (en vaak goedkopere) wallbox. Een laadpaal is alleen nodig als je geen wand hebt in de buurt van de plek waar je je elektrische voertuig parkeert. Het kan ook handig zijn als je een laadpunt met meerdere aansluitingen wilt die je kunt delen met je buren of op het werk met collega’s. Dan is het handig als er ruimte is rondom de laadpaal. Een wallbox wordt simpelweg aan de muur geïnstalleerd waardoor het minder extra ruimte inneemt en zonder veel poespas echt stevig is.

environment friendly electric car at charging station

Betrouwbaar

AbanCharging staat voor kwaliteit. We vinden het belangrijk om in één keer een perfect werkend product op te leveren. Daarom werken we met betrouwbare merken en onze eigen professionele installateurs.

Slim

Wij zien de laadpaal als een slim apparaat dat echt in huis geïntegreerd kan worden. Zo is de laadpaal niet een op zichzelf staand product, maar een onderdeel van het volledige ecosysteem van uw huis.

Persoonlijk

U krijgt persoonlijk advies, dat goed afgestemd is op uw situatie en wensen. Samen met u brengen we in kaart welke functies uw laadstation moet hebben, door te inventariseren hoe u deze gaat gebruiken

Expertise

Onze installateurs zijn opgeleid en gecertificeerd om op professionele wijze laadstations te installeren en op te leveren. Bij ons geniet u niet alleen van een deskundige installatie, maar ook van deskundig advies.

Electric charge station. Electric plug for charging cars. Car charging symbol painted on asphalt.

1-faseaansluiting of 3-fasenaansluiting

Zo gauw je weet of je liever een laadpaal of een wallbox wilt om thuis je elektrische voertuig op te laden, kun je gaan kijken naar de mogelijkheden wat betreft laadsnelheid. De meeste moderne laadpunten voor thuis werken op 11 kWh en laden je auto helemaal vol in een uur of zes. Om 11 kWh te genereren heb je een 3-fasenaansluiting nodig. Veel oudere huizen hebben een 1-faseaansluiting in de meterkast. Dat betekent dat er hoogstens 3,7 kWh stroom geleverd kan worden. Daarvoor heb je een laadpaal nodig waarmee het laden van dezelfde hoeveelheid kilometers drie keer zo lang duurt. Als je de meterkast wilt laten upgraden naar een 3-fasenaansluiting dan moet je contact opnemen met je energieleverancier. Die kan dit klusje voor een paar honderd euro klaren.

Er zijn ook extra snelle laadpalen voor thuis

Het bedrijf Newmotion heeft zich gespecialiseerd in laadpalen die bij jou thuis extra snel de batterijen van je elektrische voertuig kunnen opladen. In hun assortiment vind je naast laadpunten met 3,7 en 11 kWh ook mogelijkheden om met 22 kWh te laden. Daardoor gaat het nog twee keer zo snel en heb je binnen een paar uur weer volle batterijen. Het nadeel hiervan is dat je laadpaal behoorlijk wat extra stroom gebruikt waardoor de kosten van het laden per gereden kilometer behoorlijk omhoog gaan. Niet alle auto’s zijn geschikt voor zoveel kracht.

Een basic laadpaal of een slimme variant

Een basic wallbox kost zo’n €600 tot €1000 en bevat geen (onnodige) extra’s. Bij deze aansluiting kun je effectief en veilig je voertuig opladen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook steeds meer slimme laadpalen verkrijgbaar. Het bedrijf Alfen is één van de marktleiders op dit gebied. Zij ontwikkelen allerlei verschillende varianten die geschikt zijn voor specifieke omstandigheden. Afhankelijk van de situatie waarin je leeft kan het zeker de moeite waard zijn om één van de volgende extra’s toe te voegen aan de laadpaal die je bestelt voor bij je thuis.

Geld besparen door de laadtijden in te stellen

Eén van de grootste voordelen van het hebben van een laadpaal bij je thuis is dat je niet de commerciële stroomprijzen hoeft te betalen die berekend worden bij openbare laadpalen. Als je een vast contract hebt met je energieleverancier dan kun je de helft van de kosten per kWh besparen. Het is uiteraard vooral voordelig als je een goede deal hebt voor de daluren. Een slim laadpunt kun je zo instellen dat deze enkel je auto oplaadt wanneer het daluren tarief geldt. Daarnaast kun je ook voorkomen dat de stroom uitvalt door de laadpaal of wallbox bij je thuis zo in te stellen dat hij niet gaat laden op de tijden dat je aan het koken of wassen bent.

Electric vehicle charging station point

Laadpaal installatie

Omdat een laadstation werkt met hoge spanning en vooral een behoorlijke stroomsterkte, kunt u deze zonder kennis van elektrische installaties niet zelf installeren. Deskundige installatie is belangrijk zodat u zeker weet dat de installatie veilig verloopt en dat de laadpaal veilig is voor gebruik na de installatie. Heeft u vragen over de installatie?

Roadsign of free electric car charging station in a European supermarket parking lot.

Vermijd stroomuitval met Dynamic Load Balancing

De makkelijkste manier om stroomuitval te voorkomen is door Dynamic Load Balancing op de laadpaal bij jou thuis te installeren. Dit systeem leest in de meterkast hoeveel stroom er gebruikt wordt in de rest van het huis. Vervolgens wordt de hoeveelheid stroom die naar je elektrische voertuig vloeit daarop aangepast. Wanneer je andere zware apparaten gebruikt – zoals bijvoorbeeld de magnetron, wasmachine en/of inductie kookplaat – zorgt de Dynamic Load Balancing ervoor dat je laadpunt minder stroom gebruikt. Daardoor wordt het netwerk niet overbelast en heb je geen last van stroomuitval.

Directe interactie met zonnepanelen is de toekomst

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak liggen. Nu is het nog zo dat je de stroom die daarmee opgewekt wordt één op één kunt inruilen bij je energieleverancier. Dat zal echter niet zo blijven want er zijn al steeds vaker problemen omdat wijken te veel stroom produceren en het netwerk het niet aankan. Als je Dynamic Load Balancing installeert, dan kan de stroom die opgewekt wordt door zonnepanelen direct naar de batterijen van je auto vloeien. In de toekomst komen er systemen die het mogelijk maken om deze stroom ’s avonds in huis te gebruiken.

Andere leuke extra’s

Het is fijn om naast een laadpaal bij je thuis, ook een oplaadmogelijkheid te hebben op je werk. Er zijn laadpunten op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor gezamenlijk gebruik door bijvoorbeeld de werknemers van een bedrijf of de bewoners van een appartementencomplex. Deze laadpalen hebben meerdere aansluitingen. Daarnaast worden ze beveiligd met software die ervoor zorgt dat er alleen stroom wordt uitgegeven aan leden met een pasje of een app. Op die manier wordt precies bijgehouden wie wat getankt heeft. Je kunt deze beveiliging ook bijbestellen voor simpele laadpalen voor thuis. Op die manier weet je zeker dat niemand op jouw rekening tankt wanneer je er niet bent.

Laden via het stopcontact is de goedkoopste oplossing

Als je geen geld over hebt om te investeren in een laadpaal voor thuis, dan kun je ook via het stopcontact je elektrische auto opladen. Dat duurt lang en komt met een aantal nadelen. Ten eerste moet je echt oppassen dat je geen andere apparaten gebruikt op dezelfde groep. Het laden van je auto kost namelijk zoveel stroom dat dan waarschijnlijk de stoppen doorslaan. Om dezelfde reden is het ook niet mogelijk om een verlengsnoer te gebruiken voor het laden van je elektrische voertuig. Deze zal het namelijk op den duur begeven onder de spanning en dat kan een gevaarlijke situatie veroorzaken.

Electric vehicle charging

Klaar om uw auto voortaan elektrisch te laden?

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op om de wensen te bespreken. Het is gratis en duurt slechts twee minuten. Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek! Uw gegevens worden beschermd.

*Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek!
*Bij het verzenden van dit formulier geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens