fbpx Skip to main content

Het opladen van elektrische auto’s vereist specifieke stekkers. Gelukkig is de keuze beperkt tot vijf hoofdsoorten, waardoor het eenvoudiger wordt voor u als bestuurder om de juiste stekker voor uw voertuig te identificeren. In dit artikel geven we u een helder overzicht van de beschikbare stekkertypes, hun toepassingen en de compatibiliteit met verschillende automerken.

Overzicht van elektrische auto stekkers

Hieronder vindt u een tabel die de vijf meest voorkomende stekkertypes voor elektrische auto’s beschrijft:

Naam Toepassing Aantal pinnen
Type 1 (Yazaki) Normaal AC-laden 5
Type 2 (Mennekes) Normaal AC-laden 7
CHAdeMO DC-snelladen 4
CCS (Combo) Normaal AC-laden en DC-snelladen 7 + 2
Tesla Normaal AC-laden en DC-snelladen 5

Elk van deze stekkers heeft zijn eigen specificaties en toepassingen. Laten we elk type stekker nader bekijken.

Type 1 (Yazaki) Stekker

De Type 1 stekker, ook bekend als de Yazaki-stekker, vindt zijn oorsprong in Japan maar wordt ook veel gebruikt door Amerikaanse automerken. Dit type is te vinden op oudere modellen zoals de Nissan Leaf en de Opel Ampera E. Hoewel deze stekker voornamelijk geschikt is voor normaal AC-laden, wordt hij steeds minder gebruikt en beschouwd als een verouderende technologie.

Type 2 (Mennekes) Stekker

De Type 2 stekker, ontwikkeld door Duitse automerken, is uitgegroeid tot de standaard in Europa. Deze stekker kan worden gebruikt voor zowel normaal AC-laden als voor krachtiger 3-fase laden, waardoor laadsnelheden tot 44 kW mogelijk zijn. De meeste publieke en privé laadstations in Europa zijn uitgerust met dit type stekker.

CHAdeMO Stekker

De CHAdeMO stekker is gespecialiseerd in DC-snelladen en wordt vooral gebruikt bij snellaadstations langs snelwegen. Deze stekker kan uw elektrische auto veel sneller opladen dan standaard AC-laders en is vooral populair in Japan.

CCS (Combo) Stekker

De CCS, of Combined Charging System stekker, combineert de mogelijkheden van de Type 2 stekker met extra pinnen voor snelladen. Deze stekker wint snel aan populariteit, vooral omdat hij zowel AC als DC laden ondersteunt, wat hem bijzonder veelzijdig maakt.

Tesla Stekker

Tesla heeft oorspronkelijk gebruikgemaakt van een eigen stekkertype voor zijn laadstations, maar is in Europa overgestapt op de CCS Combo stekker. Tesla-voertuigen kunnen dus gebruikmaken van Tesla’s uitgebreide netwerk van Superchargers, evenals van andere snellaadstations die de CCS Combo stekker gebruiken.

Wij adviseren u graag

Voor het bestellen van een laadpaal is het belangrijk om te weten welke stekker compatibel is met uw voertuig. De toekomst lijkt vooral gericht op Type 2 en CCS Combo stekkers, dus het is raadzaam om hierop in te zetten als u overweegt een laadstation te installeren. Mocht u twijfelen over de compatibiliteit van uw auto met beschikbare laadstations, dan adviseren wij u contact op te nemen met een specialist.

Heeft u nog vragen of behoefte aan advies? Neem dan gerust contact op met een van onze deskundige adviseurs. Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste laadoplossing voor uw elektrische auto.