fbpx Skip to main content

Als u een elektrisch voertuig hebt, komt de term load balancing u wellicht bekend voor. Is Dynamic Load Balancing nieuw voor u? In deze blog leggen we uit wat load balancing is, wat de voordelen zijn en of u het écht nodig hebt.

Wat is load balancing?

Load balancing is een techniek die het stroomverbruik in balans brengt. Het opladen van uw elektrische auto vraagt veel energie. Als u tijdens het laden andere apparaten gebruikt die ook veel stroom verbruiken, zoals een boiler of inductiekookplaat, kan dit leiden tot stroomuitval. Om dit te voorkomen, is Dynamic Load Balancing ontwikkeld.

Hoe werkt Dynamic Load Balancing?

Dynamic Load Balancing is een functie op sommige laadpalen. Het systeem meet continu hoeveel stroom er wordt gebruikt en grijpt in bij dreigende overbelasting. Bij een dreigende overbelasting, vermindert het systeem de stroom naar de auto, waardoor het opladen tijdelijk langzamer gaat. Zo wordt stroomuitval voorkomen. Als er door andere apparaten weinig stroom wordt gebruikt, kan uw auto juist sneller opladen. Het systeem zorgt voor een optimale balans in het stroomverbruik.

Thuis laden en Dynamic Load Balancing

Dynamic Load Balancing is ideaal voor thuis laden. Wanneer u uw auto thuis oplaadt, kunnen andere huishoudelijke apparaten veel stroom verbruiken. Met Dynamic Load Balancing voorkomt u dat uw stroomnetwerk overbelast raakt. Dit systeem zorgt ervoor dat uw auto efficiënt wordt opgeladen zonder dat het ten koste gaat van andere apparaten in huis. Zo kunt u zorgeloos uw auto opladen, ook tijdens piekuren in uw huishouden.

Voordelen van load balancing

Stroomuitval voorkomen

Het grootste voordeel van load balancing is dat overbelasting van uw stroomnetwerk wordt voorkomen. Het systeem regelt automatisch de stroomverdeling en zorgt voor een goede balans. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over uw stroomgebruik.

Minder kosten

Met het Dynamic Load Balancing systeem kunt u vaak afzien van een verzwaring van uw meterkast, wat honderden euro’s per jaar kan besparen. Een verzwaring brengt namelijk hogere vaste lasten met zich mee, tot wel drie of vier keer het standaardtarief. Daarnaast bespaart u op de aansluitkosten van de verzwaring, gemiddeld zo’n € 275. Een laadpaal met Dynamic Load Balancing kost gemiddeld slechts € 150 tot € 200 meer dan een paal zonder deze optie.

Prioriteiten stellen

Dynamic Load Balancing is ook ideaal voor zakelijke rijders. Als er bij uw bedrijfspand meerdere elektrische auto’s tegelijk opladen, kunt u via het systeem prioriteiten instellen. De auto die als eerste moet vertrekken, wordt het snelst opgeladen.

Zonnepanelen

Een ander voordeel van Dynamic Load Balancing is dat het laden van uw auto kan worden overgenomen door zonnepanelen. Zo kunt u heel groen rijden. Het systeem houdt rekening met de beschikbare zonne-energie en vult aan met netstroom indien nodig. Dus zelfs als de zon niet schijnt, blijft uw auto opladen.

Is load balancing nodig?

Nu weet u alle ins en outs over load balancing. Het is een optioneel systeem, maar het biedt veel voordelen. Laadpalen met deze functie zijn vaak niet veel duurder. Wij raden het daarom zeker aan.