fbpx Skip to main content

Hoe werkt het snelladen van een elektrische auto?

Wanneer u overweegt om over te stappen naar een elektrische auto, heeft u mogelijk vragen over hoe het opladen ervan precies in zijn werk gaat. Het opladen van een elektrische auto verschilt namelijk aanzienlijk van het tanken van benzine of diesel, en het is belangrijk om te begrijpen hoe dit proces verloopt. In dit artikel zullen we de werking van snelladen nader toelichten en de verschillen tussen snelladen en normaal opladen benadrukken. Daarnaast zullen we ingaan op de technische aspecten van snelladers, de tijdsduur van het snelladen analyseren en de kosten van deze oplaadmethode bespreken.

Het belangrijkste verschil tussen snelladen en normaal opladen

Het allerbelangrijkste verschil tussen snelladen en normaal opladen is de snelheid waarmee uw elektrische auto wordt opgeladen. Snelladen, zoals de naam al doet vermoeden, verloopt aanzienlijk sneller dan normaal opladen. Dit komt omdat snelladers gebruikmaken van gelijkstroom (DC), terwijl reguliere laadpalen wisselstroom (AC) gebruiken. Zonder in technische details te treden, kunnen we stellen dat DC-laders hogere laadvermogens mogelijk maken, wat resulteert in aanzienlijk kortere laadtijden. De daadwerkelijke laadsnelheid kan echter variëren, afhankelijk van factoren zoals het type snellader en de specificaties van uw elektrische auto.

Stekkers en aansluitingen bij snelladers

Daarnaast is het van belang om te begrijpen dat u meestal geen eigen laadkabel hoeft mee te nemen wanneer u gebruikmaakt van snelladers. Dit komt doordat de stekker meestal al aan de snellader is bevestigd. Het is echter essentieel om te weten welk type stekker uw elektrische auto gebruikt. De meeste moderne elektrische auto’s zijn compatibel met CCS-stekkers. Sommige Aziatische modellen maken echter gebruik van CHAdeMo-stekkers, die ook op veel snelladers beschikbaar zijn.

Het snellaadvermogen en de laadtijd

Het snellaadvermogen van een laadpaal speelt een cruciale rol in de tijdsduur van het snelladen van uw elektrische auto. Bij reguliere laadpalen ligt het laadvermogen doorgaans tussen 11 kW en 22 kW, terwijl snelladers minstens 50 kW kunnen leveren. Moderne snelladers bieden zelfs laadvermogens van 150 kW tot 350 kW. Hoe hoger het laadvermogen, des te sneller uw auto wordt opgeladen.

De exacte laadtijd hangt echter af van verschillende factoren, waaronder het snellaadvermogen van de laadpaal en de capaciteit van uw auto-accu. Ter illustratie geven we enkele concrete voorbeelden:

 • Een Peugeot e-208, met een 50 kWh-accu en een snellaadvermogen van 100 kW, kan in ongeveer 26 minuten worden opgeladen van 10% naar 80% batterijcapaciteit.
 • Bij een Kia EV6, voorzien van een 77,4 kWh-accu en een snellaadvermogen van 233 kW, duurt dezelfde lading ongeveer 16 minuten.

Het is belangrijk op te merken dat snelladen boven 80% batterijcapaciteit vaak langzamer verloopt, waardoor volledig opladen aan een snellader meestal niet nodig is.

Snellaadsnelheid

Naast het laadvermogen en de laadtijd is het begrip snellaadsnelheid van belang. Dit geeft aan hoeveel kilometers aan rijbereik u per uur toevoegt tijdens het snelladen. Bijvoorbeeld, de snellaadsnelheid van de eerdergenoemde Kia EV6 bedraagt ongeveer 1.050 km/u. Dit betekent dat u ongeveer 262,5 km aan rijbereik kunt krijgen als u de auto een kwartier aan de snellader laat hangen.

De kosten van snelladen

Een veelgestelde vraag betreft de kosten van snelladen. De prijs varieert afhankelijk van de exploitant en de locatie van de snellader. Bij FastNed betaalt u bijvoorbeeld €0,69 per kWh, terwijl Shell Recharge €0,59 per kWh hanteert. Tesla Superchargers, die ook beschikbaar zijn voor elektrische auto’s van andere merken, hanteren vergelijkbare tarieven. Over het algemeen is snelladen duurder dan normaal opladen via een reguliere laadpaal. Er zijn echter abonnementen beschikbaar waarmee u tegen een gereduceerd tarief kunt snelladen.

Invloed op de levensduur van de accu

U heeft wellicht gehoord dat frequent snelladen schadelijk kan zijn voor de levensduur van de accu van een elektrische auto. Dit is deels waar. Snelladen gaat gepaard met hogere temperaturen, wat niet optimaal is voor de accu. In de praktijk is dit echter zelden een groot probleem, omdat de meeste mensen hun auto slechts af en toe snelladen. Als dit geen dagelijkse gewoonte wordt, heeft het doorgaans weinig impact op de levensduur van uw accu.

De snelst ladende elektrische auto’s

Wanneer we spreken over snelladen, is het tevens interessant om te weten welke elektrische auto’s het snelst kunnen laden. Hier volgt een lijst van de top 10 elektrische auto’s met het hoogste snellaadvermogen:

 1. Porsche Taycan GTS/Turbo: 270 kW
 2. Audi e-tron GT: 270 kW
 3. Tesla Model 3 Long Range/Performance: 250 kW
 4. Tesla Model S Long Range/Plaid: 250 kW
 5. Tesla Model X: 250 kW
 6. Tesla Model Y: 250 kW
 7. Kia EV6 77,4 kWh: 240 kW
 8. Hyundai Ioniq 5: 220 kW
 9. BMW i4: 210 kW
 10. BMW iX xDrive50: 200 kW

Waar kunt u snelladen?

Hoewel snelladers nog niet zo wijdverspreid zijn als reguliere laadpalen, kunt u ze vinden op strategische locaties, met name langs snelwegen. In Nederland zijn er momenteel meer dan 3.000 snelladers beschikbaar, en dit aantal blijft groeien. U kunt de locaties van snelladers vinden via de website of app van de aanbieder, of door gebruik te maken van apps en websites die een uitgebreid overzicht van alle snellaadpunten bieden.

Voor- en nadelen van snelladen

Om een duidelijk beeld te schetsen, zetten we de voor- en nadelen van snelladen op een rij:

Voordelen van snelladen:

 1. Snelheid: U kunt aanzienlijk sneller laden dan bij een reguliere laadpaal.
 2. Geen eigen laadkabel nodig: De stekker zit al aan de snellader bevestigd.

Nadelen van snelladen:

 1. Kosten: Snelladen is doorgaans duurder dan normaal opladen.
 2. Mogelijke impact op de levensduur van de accu: Frequent snelladen kan de levensduur van de accu verkorten.
 3. Beperkte beschikbaarheid: Het aantal snelladers is beperkter dan reguliere oplaadpunten.

Wat wij van snelladen vinden

Snelladen vormt een waardevolle aanvulling op het oplaadnetwerk voor elektrische auto’s, vooral voor lange ritten. Dankzij hogere laadvermogens en het gebruik van gelijkstroom (DC) kan uw elektrische auto snel en efficiënt worden opgeladen. Hoewel snelladen doorgaans duurder is dan normaal opladen, en potentieel een beperkte impact kan hebben op de levensduur van de accu bij frequent gebruik, biedt het bestuurders de flexibiliteit om snel weer op weg te gaan. Met een groeiend aantal snelladers in Nederland en wereldwijd wordt het steeds gemakkelijker om uw elektrische auto snel en gemakkelijk op te laden, waar u ook bent. Wanneer uw accu dreigt leeg te raken tijdens uw reis, weet u nu hoe het snelladen werkt en waar u terecht kunt om snel weer onderweg te zijn.

Overweegt u een laadpaal te kopen?

Een laadpaal aan huis biedt u de mogelijkheid om uw elektrische auto eenvoudig en snel op te laden, zonder afhankelijk te zijn van openbare laadinfrastructuur. Hierdoor kunt u uw auto altijd met een volle batterij starten en profiteren van de voordelen van elektrisch rijden. Er zijn verschillende soorten laadpalen beschikbaar, dus het is raadzaam om goed onderzoek te doen naar de opties die het beste bij uw behoeften passen. Wij bieden bijvoorbeeld de uitstekend presterende wallbox pulsar plus aan. AbanCharging adviseert u graag kosteloos over de mogelijkheden, neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies.