fbpx Skip to main content

Met een elektrische auto hoeft u gelukkig niet meer te tanken, wat u met de huidige brandstofprijzen veel geld bespaart. In plaats van tanken moet u uw auto opladen. Voor dagelijkse ritten kunt u dit gemakkelijk thuis of op werk doen. Voor lange ritten moet u soms tussendoor laden, en het is daarom logisch dat u wilt weten hoelang dit duurt.

Soorten laadpalen

Laadpalen kunnen we onderverdelen in drie categorieën: laadpaal thuis, openbare laadpalen en snellaadpalen.

Laadpaal thuis

Het laadvermogen van een laadpaal thuis kan sterk variëren. Het hangt ervan af of u kiest voor een 1-fase of een 3-fasen laadpaal. Voor een 3-fasenaansluiting hebt u meestal een netverzwaring nodig om te voorkomen dat uw meterkast overbelast raakt. Een 3-fasenaansluiting zorgt ervoor dat uw auto sneller kan opladen.

Het vermogen van een laadpaal thuis varieert van 3,7 tot 22 kWh. Dit betekent dat de laadpaal 3,7 tot 22 kilowatt per uur bijlaadt. Hebt u een elektrische auto met een accu van 66 kWh, dan is uw auto met een 22 kWh-laadpaal binnen drie uur volledig opgeladen.

Openbare laadpaal

Openbare laadpalen bij kantoren, in woonwijken en op bedrijventerreinen zijn vaak ‘normale’ laadpalen. Om hier te laden hebt u een laadpas nodig en kan het zijn dat u moet wachten tot u aan de beurt bent. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden.

Het vermogen van een openbare laadpaal varieert, net als bij een laadpaal thuis, van 3,7 tot 22 kW. Gemiddeld verbruikt een elektrische auto 17 kWh per 100 km. Laadt u een uurtje bij aan een publieke laadpaal van 22 kWh, dan kunt u in theorie ongeveer 130 km verder rijden.

Snellaadpaal

Snelladen doet u vooral tijdens lange ritten. Deze laadpalen staan vaak langs snelwegen en kosten doorgaans meer per laadbeurt. Het doel is om zo snel mogelijk op te laden in een zo kort mogelijke tijd. Oudere snelladers hebben een vermogen van maximaal 50 kWh, terwijl moderne snelladers 150 tot 350 kWh bieden.

Met een gemiddelde snellaadpaal duurt het opladen van uw auto tot 80% ongeveer 18 tot 45 minuten. Het is aanbevolen uw auto maar tot 80% op te laden bij een snellaadpaal, omdat het laden boven de 80% aanzienlijk langzamer gaat en de accu meer belast.

Laadvermogen auto

Naast het laadvermogen van uw laadpaal is ook het laadvermogen van uw auto belangrijk voor de laadtijd. De daadwerkelijke oplader zit namelijk in de auto verwerkt. Uit laadpalen komt wisselstroom, die de elektrische auto zelf moet omzetten naar gelijkstroom. Dit zorgt ervoor dat de accu zo efficiënt mogelijk oplaadt. Let dus goed op het laadvermogen bij de aanschaf van een elektrische auto. Bij snellaadpalen, zoals hierboven besproken, wordt de auto meteen opgeladen met gelijkstroom, wat zorgt voor een zeer snelle laadtijd.

Hoe snel laadt mijn elektrische auto?

Hieronder onderscheiden we drie verschillende klassen elektrische auto’s (EV’s) met bijbehorende laadtijden.

Klein (accu ongeveer 40 kWh)

 • Opel Corsa-e (45 kWh)
  • Standaard laadpaal thuis (11 kWh): +- 3,5 uur
  • Snelle laadpaal thuis (22 kWh): +- 2 uur
  • Oudere snelle DC-lader (50 kWh): 48 minuten
  • Moderne snelle DC-laders (200 kWh): 12 minuten

Gemiddeld (accu ongeveer 66 kWh)

 • KIA Niro EV (64,8 kWh)
  • Standaard laadpaal thuis (11 kWh): 5 uur
  • Snelle laadpaal thuis (22 kWh): 3 uur
  • Oudere snelle DC-lader (50 kWh): +- 75 minuten
  • Moderne snelle DC-laders (200 kWh): +- 20 minuten

Groot (accu ongeveer 100 kWh)

 • BMW IX50 (105 kWh)
  • Standaard laadpaal thuis (11 kWh): +- 9 uur
  • Snelle laadpaal thuis (22 kWh): +- 4,5 uur
  • Oudere snelle DC-lader (50 kWh): 2 uur
  • Moderne snelle DC-laders (200 kWh): 30 minuten

Conclusie

Het opladen van uw elektrische auto varieert sterk afhankelijk van het type laadpaal en het laadvermogen van uw auto. Thuisladen is ideaal voor dagelijkse ritten, terwijl snelladen handig is voor lange afstanden. Door te kiezen voor de juiste laadoplossing, kunt u het maximale uit uw elektrische auto halen en efficiënt omgaan met uw tijd en energie.