Kosten laadpaal thuis

De kosten

Om het bezitten van een elektrisch voertuig leuk te houden moet je een goede mogelijkheid hebben om de batterijen op te laden. Het is natuurlijk fantastisch dat je je kunt voortbewegen op duurzame energie en dat je bijdraagt aan het verminderen van de geluidsoverlast en de (lucht)vervuiling in steden en dorpen. Het is echter ook belangrijk dat je zelf je gemoedsrust behoudt. Dat kan wel eens lastig worden als de enige laadpaal bij jou in de buurt bijvoorbeeld geregeld bezet is. Daarnaast zijn de kosten voor de stroom bij jou thuis vaak ongeveer één tot twee derde minder dan bij een openbare laadpaal. Je kunt dus behoorlijk besparen op de maandelijkse kosten van je elektrische auto door thuis een laadpaal te laten installeren – vooral als je een doorlopend contract hebt bij je energiemaatschappij met voordelige daluren tarieven. 

In dit artikel worden de verschillende mogelijkheden besproken voor het opladen van je elektrische voertuig bij jou thuis. Je leest hier over de verschillende kostenposten die je tegen zult komen bij het installeren van een laadpaal. Daardoor kun je een beeld vormen van de voor- en nadelen van het hebben van een privé laadpunt. Voor veel mensen zijn de kosten van het installeren van een laadpaal bij hen thuis zeker het overwegen waard.

Verschillende mogelijkheden

Een elektrisch voertuig kan overal geladen worden waar je toegang hebt tot het elektriciteitsnetwerk. Uiteindelijk heb je vooral een systeem nodig dat de stroom naar de batterijen van je auto verplaatst. Dat betekent dat je een elektrische auto of motor ook via normale stopcontacten kunt laden. Daar wordt echter slechts een geringe hoeveelheid energie beschikbaar gesteld waardoor je in de meeste gevallen slechts tien tot twintig kilometers kunt bijtanken per uur dat je auto opgeladen wordt. Dat is misschien genoeg als je maximaal honderd kilometer rijdt en altijd de hele nacht kunt laden. Je moet in dat geval wel rekening houden met een aantal andere zaken.

environment friendly electric car at charging station

Betrouwbaar

AbanCharging staat voor kwaliteit. We vinden het belangrijk om in één keer een perfect werkend product op te leveren. Daarom werken we met betrouwbare merken en onze eigen professionele installateurs.

Slim

Wij zien de laadpaal als een slim apparaat dat echt in huis geïntegreerd kan worden. Zo is de laadpaal niet een op zichzelf staand product, maar een onderdeel van het volledige ecosysteem van uw huis.

Persoonlijk

U krijgt persoonlijk advies, dat goed afgestemd is op uw situatie en wensen. Samen met u brengen we in kaart welke functies uw laadstation moet hebben, door te inventariseren hoe u deze gaat gebruiken

Expertise

Onze installateurs zijn opgeleid en gecertificeerd om op professionele wijze laadstations te installeren en op te leveren. Bij ons geniet u niet alleen van een deskundige installatie, maar ook van deskundig advies.

Electric charge station. Electric plug for charging cars. Car charging symbol painted on asphalt.

Omgaan met de belasting van het elektriciteitsnetwerk

Het laden van een elektrisch voertuig is een grote belasting voor het elektriciteitsnetwerk. Het laden kost vaak meer stroom dan het gebruik van alle andere apparaten bij elkaar in een dag. Wanneer je deze hoge spanning vraagt van je netwerk kan het dus gebeuren dat je te maken krijgt met stroomuitval. Vooral wanneer er op dezelfde groep andere zware apparaten – zoals een wasmachine, föhn, inductiekookplaat, oven of magnetron – worden aangesloten. Ook kun je geen verlengkabels gebruiken want die kunnen de gevraagde spanning niet aan. Om deze problemen te voorkomen wordt een speciale laadpaal aangesloten op een eigen uitgang van de meterkast bij jou thuis. De kosten van zo’n laadpaal verdien je in gebruiksgemak en verminderde laadtijd terug.

De verschillende kosten van het installeren van een laadpaal bij jou thuis

De kosten van het installeren van een laadpaal bij jou thuis zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zo heeft bijvoorbeeld niet elke meterkast dezelfde mogelijkheden, het omzetten daarvan kan een extra kostenpost opleveren. Ook de infrastructuur van je terrein kan zorgen voor extra kosten doordat er gegraven moet worden of doordat je een systeem nodig hebt met beveiliging. De kosten van de laadpaal of wallbox zelf verschilt ook nogal – prijzen liggen bij de meeste producenten tussen de €700 en €3000. Duurdere modellen bieden uiteraard extra opties en gemak maar jouw thuissituatie bepaalt welk model het meest relevant is.

Als je snel wilt laden heb je een 3-fasenaansluiting nodig

Een laadpaal zorgt ervoor dat de beschikbare stroom effectiever naar de batterijen van je elektrische voertuig wordt gebracht. Deze laadpalen zijn echter wel afhankelijk van de mogelijkheden van je elektriciteitsnetwerk. Moderne huizen in Nederland beschikken eigenlijk allemaal over een 3-fasenaansluiting. Dat betekent dat de meterkast zo gebouwd is dat er zonder problemen 11 kWh geleverd kan worden – dezelfde spanning waarmee de meeste openbare laadpalen werken. Als je hierop een professioneel laadpunt aansluit, dan kun je ongeveer 40 tot 60 kilometer toevoegen aan het bereik van je auto per uur opladen. Dat betekent dat je batterijen na een aantal uur weer behoorlijk vol zijn. 

De kosten van het verzwaren van je meterkast

Er zijn echter ook nog veel huizen die een 1-faseaansluiting hebben. Deze aansluiting levert slechts 3,7 kWh. Er zijn laadpalen die speciaal ontwikkeld zijn om deze stroom zo effectief mogelijk naar je accu’s te begeleiden, maar de laadsnelheid blijft toch drie keer langzamer. De kosten van het verzwaren van de meterkast bij jou thuis worden bepaald door je energiemaatschappij. Meestal ligt dit tussen de €200 en €300 – wat vaak wel de moeite waard is als je toch een laadpaal laat installeren.

Graafkosten voor het installeren van een laadpaal

In veel gevallen is het niet nodig om te graven wanneer je een laadpaal wilt installeren. De optimale situatie is als je een parkeerplaats hebt vlak bij je meterkast. In dat geval hoef je enkel een gat in de muur te boren om de nieuwe aansluiting te verbinden met je laadplek. Wanneer je auto verder weg geparkeerd staat, moet de stroom op een veilige manier naar je laadpunt worden gebracht. Dat kost ongeveer €45 per meter graven en is afhankelijk van de ondergrond. Graven in aarde is makkelijker en uiteraard goedkoper dan graven in beton of steen. De kosten van de kabels komen daar bovenop.

Electric vehicle charging station point

Laadpaal installatie

Omdat een laadstation werkt met hoge spanning en vooral een behoorlijke stroomsterkte, kunt u deze zonder kennis van elektrische installaties niet zelf installeren. Deskundige installatie is belangrijk zodat u zeker weet dat de installatie veilig verloopt en dat de laadpaal veilig is voor gebruik na de installatie. Heeft u vragen over de installatie?

Roadsign of free electric car charging station in a European supermarket parking lot.

Extra’s – zoals Dynamic Load Balancing - die de moeite waard kunnen zijn 

De wereld van de elektrische voertuigen is in sneltreinvaart aan het ontwikkelen. Daardoor worden ook laadpalen uitgerust met steeds meer handige snufjes. Eén van die ontwikkelingen is Dynamic Load Balancing. Dit slimme systeem kun je toevoegen aan je basic laadpaal voor €100-€200. Het zorgt ervoor dat je elektriciteitsnetwerk niet uitvalt door overbelasting. Dat doet het door de hoeveelheid stroom die naar je auto stroomt aan te passen wanneer ander zware apparaten worden gebruikt. Daardoor kun je zonder zorgen alle apparaten in je huis gebruiken terwijl je voertuig opgeladen wordt.

Slimme laadpalen bieden allerlei extra mogelijkheden

Dynamic Load Balancing is slechts één van vele extra’s die beschikbaar worden door een slimme laadpaal bij je thuis of op je werk te installeren. De duurste laadpalen op de markt beschikken over alle extra’s. Deze hebben meerdere aansluitingen waardoor via dezelfde paal zowel je eigen auto als die van je buurman of collega kunnen worden geladen. Met behulp van een laadpasje of app wordt je identiteit gecontroleerd. Dat zorgt voor beveiliging van het systeem zodat vreemdelingen het niet kunnen gebruiken.

Daarnaast wordt daardoor precies bijgehouden wie wat tankt. Er zijn dus onwijs veel verschillende mogelijkheden. Met dit overzicht kun je gaan zoeken naar de precieze kosten van de diensten die jij nodig hebt om te genieten van een laadpaal bij je thuis.

Electric vehicle charging

Klaar om uw auto voortaan elektrisch te laden?

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op om de wensen te bespreken. Het is gratis en duurt slechts twee minuten. Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek! Uw gegevens worden beschermd.

*Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek!
*Bij het verzenden van dit formulier geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens