Laadpaal aanvragen

Meer parkeermogelijkheden

Het netwerk van laadpalen voor elektrische voertuigen is zich snel aan het uitbreiden. Steeds meer parkeermogelijkheden hebben een aantal plekken gereserveerd waar je eenvoudig je elektrische auto kunt verbinden met een openbare laadpaal. Er zijn echter ook nog steeds veel plekken in Nederland waar je een behoorlijk stukje moet lopen om vanaf de dichtstbijzijnde laadpaal naar je huis of werk te komen. Dat hoort echter geen reden te zijn om het niet te overwegen om elektrisch te gaan rijden. Je kunt namelijk bij de meeste gemeenten een aanvraag doen voor het installeren van een openbaar laadpunt op een nieuwe plek. Aan deze aanvraag zijn doorgaans geen kosten verbonden.

Wanneer kun je een laadpaal aanvragen?

Je kunt altijd een poging doen om een laadpaal aan te vragen. Hieronder worden verschillende situaties besproken die de kansen verkleinen of vergroten dat je aanvraag wordt goedgekeurd. Om het proces te beginnen moet je op de website van je gemeente zijn. Tegenwoordig hebben bijna alle gemeenten een speciale afdeling op hun website waarin uitgelegd wordt hoe je een laadpaal kunt aanvragen en wat de specifieke voorwaarden zijn in die gemeente. Het daadwerkelijke aanvraagproces wordt meestal geregeld door het bedrijf dat in jouw gemeente verantwoordelijk is voor de plaatsing en het onderhoud van de laadpalen.

environment friendly electric car at charging station

Betrouwbaar

AbanCharging staat voor kwaliteit. We vinden het belangrijk om in één keer een perfect werkend product op te leveren. Daarom werken we met betrouwbare merken en onze eigen professionele installateurs.

Slim

Wij zien de laadpaal als een slim apparaat dat echt in huis geïntegreerd kan worden. Zo is de laadpaal niet een op zichzelf staand product, maar een onderdeel van het volledige ecosysteem van uw huis.

Persoonlijk

U krijgt persoonlijk advies, dat goed afgestemd is op uw situatie en wensen. Samen met u brengen we in kaart welke functies uw laadstation moet hebben, door te inventariseren hoe u deze gaat gebruiken

Expertise

Onze installateurs zijn opgeleid en gecertificeerd om op professionele wijze laadstations te installeren en op te leveren. Bij ons geniet u niet alleen van een deskundige installatie, maar ook van deskundig advies.

Electric charge station. Electric plug for charging cars. Car charging symbol painted on asphalt.

Als je ruimte hebt op jouw privé terrein dan moet je het zelf doen 

Bij het uitbreiden van de infrastructuur voor het laden van elektrische voertuigen zijn er allerlei verschillende mogelijkheden. Voor veel mensen is het mogelijk om een privé laadpunt te laten installeren op hun eigen terrein. Daarmee heb je het voordeel dat je altijd een laadpaal beschikbaar hebt. Daarnaast bespaar je aanzienlijk op de kosten van de stroom omdat je slechts de kWh prijs van je energieleverancier hoeft te betalen. Je draait in dat geval echter wel zelf op voor de kosten van de aankoop en het installeren van de laadpaal. De meeste gemeenten zullen een verzoek voor het plaatsen van een publieke laadpaal alleen goedkeuren als je zelf geen ruimte hebt voor een privé parkeerplaats. 

De kosten van een eigen laadpaal

De initiële kosten voor het installeren van een laadpaal op privé terrein kunnen gebruikers van elektrische voertuigen afschrikken. Een laadpunt zelf kost minstens €600 maar kan een flink stuk duurder uitvallen als je wat handige extra’s wilt. Voor een paar honderd euro extra kun je systemen laten installeren die het gebruik fijner maken. Vooraf ingestelde laadtijden (in de daluren), extra beveiliging van je aansluiting en Dynamic Load Balancing (zodat je stroom niet uitvalt) zijn zeker het overwegen waard. Daarnaast moet de laadpaal of wallbox worden aangelegd. Dat kan behoorlijk wat extra kosten opleveren als je meterkast bijvoorbeeld versterkt moet worden (€200 tot €400) of als er gegraven moet worden om de kabels op hun plek te leggen (ongeveer €45 per meter afstand).

Andere situaties waarbij de gemeente zal twijfelen om een laadpaal te plaatsen

Je kunt dus de plaatsing van een openbare laadpaal aanvragen als je auto geparkeerd wordt op publiek terrein. Daar zitten dan alsnog allerlei haken en ogen aan. Zo kun je bijvoorbeeld in grote steden alleen een aanvraag doen wanneer je ook een parkeervergunning hebt. Als je in een appartementencomplex woont met een eigen parkeergarage dan moet je het zelf regelen – ook als je voor die parkeermogelijkheid moet betalen. Gelukkig zijn er wel goede laadpalen beschikbaar voor privé gebruik in dergelijke situaties. Wanneer je aanvraag voor een laadpaal door de gemeente wordt goedgekeurd, dan besteden zij dit uit aan een bedrijf dat laadpalen installeert. Daardoor zijn er geen kosten voor het plaatsen maar moet je wel de commerciële energietarieven betalen die zij rekenen.

Slimme laadpalen openen mogelijkheden voor bedrijven en appartementencomplexen

Het is natuurlijk vervelend dat je in veel gemeenten geen aanvraag kunt doen voor het plaatsen van een laadpaal wanneer je toegang hebt tot een (betaalde) parkeerplaats bij je woning of op je werk. Van de andere kant kun je daar met de andere bewoners of collega’s interessante opties overwegen. Zo zijn er bijvoorbeeld laadpalen op de markt met meerdere aansluitingen. Deze beschikken over slimme apparatuur die met behulp van een toegangspasje of app precies bijhoudt hoeveel stroom elke gebruiker afneemt. Door zo’n paal te plaatsen op privé terrein kun je je auto laden tegen aantrekkelijke tarieven maar je hoeft niet alleen op te draaien voor de initiële installatiekosten. 

Electric vehicle charging station point

Laadpaal installatie

Omdat een laadstation werkt met hoge spanning en vooral een behoorlijke stroomsterkte, kunt u deze zonder kennis van elektrische installaties niet zelf installeren. Deskundige installatie is belangrijk zodat u zeker weet dat de installatie veilig verloopt en dat de laadpaal veilig is voor gebruik na de installatie. Heeft u vragen over de installatie?

Roadsign of free electric car charging station in a European supermarket parking lot.

Het bestaande aanbod aan laadpalen speelt natuurlijk ook mee

Wanneer je een aanvraag indient voor het plaatsen van een laadpaal dan wordt er altijd gekeken of dit echt nodig is. De meeste gemeenten zullen je aanvraag afwijzen als er al andere laadpalen staan binnen een cirkel van 200 tot 300 meter rondom de plek waar jij een laadpunt wilt laten neerzetten. Uiteraard wordt daarbij wel rekening gehouden met de bezetting van de bestaande laadpalen. Als de mogelijkheden in jouw omgeving al veel gebruikt worden, dan kan je aanvraag toch goedgekeurd worden.

De voorwaarden voor het aanvragen van een laadpaal verschillen nogal per gemeente

De eisen die gemeenten stellen voor het aanvragen van een laadpaal verschillen nogal per plek. Dat merk je vooral aan de voorwaarden voor het voertuig en je persoonlijke situatie. Op veel plekken moet je auto bijvoorbeeld volledig elektrisch zijn, terwijl andere gemeenten ook mensen met een hybride auto tegemoet komen. In dat geval moet je voertuig vaak een minimale actieradius hebben. Het proces van het aanvragen van een laadpaal kan makkelijk een half jaar duren. Soms kun je al een aanvraag doen zonder dat er een elektrische auto op je naam staat wanneer je een koop- of leasecontract hebt. In sommige gemeenten kun je ook een laadpaal aanvragen als je daar moet zijn voor je werk. 

Het gebruik van een openbare laadpaal heeft veel nadelen

Uiteraard is het fijn als je gemeente ervoor zorgt dat er kosteloos een laadpaal wordt geplaatst in de buurt van je huis of werk. Ook na de plaatsing ben je ervan verzekerd dat deze plek onderhouden wordt. Er kleven echter ook veel nadelen aan het aanvragen van openbare laadpunten. Ten eerste is de procedure lang en soms vermoeiend. Het kan maanden duren voor je weet of je aanvraag is goedgekeurd en daarna nog eens maanden voordat de laadpaal er daadwerkelijk staat. Het kan uiteraard gebeuren dat de gemeente besluit om de laadpaal enkele straten verderop te plaatsen. Daarna moet je commerciële tarieven betalen en het laadpunt delen met anderen waardoor er altijd een kans bestaat dat er geen plek is. 

Electric vehicle charging

Klaar om uw auto voortaan elektrisch te laden?

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op om de wensen te bespreken. Het is gratis en duurt slechts twee minuten. Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek! Uw gegevens worden beschermd.

*Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek!
*Bij het verzenden van dit formulier geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens