Laadpaal thuis

Laadpaal thuis

Eén van de nadelen van een elektrische auto is het zoeken naar een beschikbare oplaadplek. Dat probleem kun je gemakkelijk verhelpen als je de auto op je eigen terrein kunt parkeren. Het is mogelijk om een elektrische auto via een normaal stopcontact op te laden, maar daar zitten nogal wat beperkingen en nadelen aan. Het is waarschijnlijk aantrekkelijker om een laadpaal, wallbox of ander soort laadpunt te installeren. Hieronder wordt besproken wat de voor- en nadelen zijn van verschillende opties en waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze.

Elektrische voertuigen worden steeds aantrekkelijker

De hoeveelheid elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen groeit exponentieel. Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto of motor om hun steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst. Daarnaast is het ook aantrekkelijk omdat je op de lange termijn aanzienlijk bespaart op je vervoerskosten. Elektrische voertuigen hebben namelijk enorm lage maandlasten doordat je geen belasting betaalt en ze zeer goedkoop zijn in het onderhoud. Daarnaast rijden ze natuurlijk op goedkope energie en dat maakt een behoorlijk verschil, nu de olieprijzen de pan uit rijzen.

environment friendly electric car at charging station

Betrouwbaar

AbanCharging staat voor kwaliteit. We vinden het belangrijk om in één keer een perfect werkend product op te leveren. Daarom werken we met betrouwbare merken en onze eigen professionele installateurs.

Slim

Wij zien de laadpaal als een slim apparaat dat echt in huis geïntegreerd kan worden. Zo is de laadpaal niet een op zichzelf staand product, maar een onderdeel van het volledige ecosysteem van uw huis.

Persoonlijk

U krijgt persoonlijk advies, dat goed afgestemd is op uw situatie en wensen. Samen met u brengen we in kaart welke functies uw laadstation moet hebben, door te inventariseren hoe u deze gaat gebruiken

Expertise

Onze installateurs zijn opgeleid en gecertificeerd om op professionele wijze laadstations te installeren en op te leveren. Bij ons geniet u niet alleen van een deskundige installatie, maar ook van deskundig advies.

Electric charge station. Electric plug for charging cars. Car charging symbol painted on asphalt.

Laadpaal elektrische auto

Met het stijgende aantal elektrische voertuigen duiken er ook steeds meer openbare laadpalen op in Nederland en Europa. De meeste grotere parkeerplaatsen en woonwijken hebben al een laadpaal voor elektrische auto’s en motoren. Daar kun je in vijf tot tien uur je batterijen weer opladen. Er zijn ook snellaadpalen beschikbaar in de buurt van tankstations langs verbindingswegen en snelwegen. Daar laad je in ongeveer twintig tot veertig minuten de batterijen van je elektrische voertuig op tot 80%. Zo kun je snel weer verder wanneer het bereik van je voertuig niet groot genoeg is om je bestemming te halen. Er zijn een aantal nadelen aan het gebruik van een openbare laadpaal.

Nadelen van het gebruik van openbare laadpalen

Openbare laadpalen worden verzorgd door verschillende bedrijven. Om er energie te tanken moet je een lidmaatschap hebben bij de aanbieder. Je krijgt dan een pasje, of installeert een app op je telefoon waarmee de hoeveelheid kWh die je tankt wordt bijgehouden. Daarvoor krijg je dan natuurlijk maandelijks een factuur thuisgestuurd. Voor mensen die een vast contract hebben bij hun energieleverancier is een kWh thuis goedkoper dan bij een openbare laadpaal. Zeker als ze een slim energiecontract kiezen met voordelige prijzen in de daluren. Als je thuis een laadpunt installeert bespaar je dus geld, maar er zijn nog een aantal andere voordelen.

Voordelen van een laadpaal thuis

Om een laadpaal bij jou thuis te gebruiken hoef je uiteraard geen speciaal pasje of programma te hebben. Je kunt je elektrische voertuig altijd opladen – wat ook fijn is, want laadpalen op openbare plekken zijn nogal eens bezet. Daarnaast hoef je niet na te denken over het verplaatsen van je auto wanneer je een keer een dagje niet de deur uit gaat. Als je je auto te lang laat staan bij een openbare laadpaal kun je namelijk een bekeuring krijgen voor ‘paalkleven’.

Laadpaal thuis

Wanneer je overweegt om thuis een laadpunt te installeren dan moet je vooral zorgen dat de laadsnelheid van de laadpaal of wallbox overeenkomt met de laadsnelheid van je elektrische voertuig. Sommige auto’s kunnen niet zo snel laden. In dat geval heeft het geen zin om een laadpunt te installeren dat heel krachtig is. Op dezelfde manier heb je ook niets aan een snel ladende auto als je laadpaal of wallbox het gevraagde vermogen niet kan leveren. Als je nu een laadpaal gaat aanschaffen is het uiteraard wel verstandig om over de toekomst na te denken. Je toekomstige auto heeft waarschijnlijk een hoger laadvermogen en misschien is het handig om alvast te kiezen voor een laadpunt dat dit kan leveren.

De verschillende stekkers van een elektrische laadpaal

Een elektrische laadpaal werkt natuurlijk met stekkers en stopcontacten. Het is belangrijk om rekening te houden met de stekkeraansluiting in je auto wanneer je een laadpunt voor thuis gaat aanschaffen. Moderne auto’s beschikken bijna altijd over een Mennekesaansluiting – oftewel een Type 2-stekker. Daarnaast hebben steeds meer elektrische voertuigen een snel-aansluiting voor snellaadpalen onderweg. Daarvoor gebruik je een CCS of een CHAdeMO-stekker. Die zijn beschikbaar bij de laadpunten die je langs de weg kunt vinden.

Electric vehicle charging station point

Laadpaal installatie

Omdat een laadstation werkt met hoge spanning en vooral een behoorlijke stroomsterkte, kunt u deze zonder kennis van elektrische installaties niet zelf installeren. Deskundige installatie is belangrijk zodat u zeker weet dat de installatie veilig verloopt en dat de laadpaal veilig is voor gebruik na de installatie. Heeft u vragen over de installatie?

Roadsign of free electric car charging station in a European supermarket parking lot.

Laadpaal thuis installeren

Om thuis een elektrische auto op te laden heb je eigenlijk een 3-fasenaansluiting nodig. Deze aansluiting op het stroomnet zorgt ervoor dat je drie keer zo snel kunt laden. Daarnaast is er met een 3-fasenaansluiting ook minder risico dat je stroomaansluiting overbelast wordt. Als je nog een 1-faseaansluiting hebt, dan kun je deze vaak voor een klein bedrag laten verzwaren naar een 3-fasenaansluiting door je energieleverancier.

Opladen via het stopcontact

Het is ook mogelijk om je elektrische voertuig simpelweg via het stopcontact op te laden. Daarbij moet je wel op een aantal dingen letten. Ten eerste kun je geen verlengkabels gebruiken want die zijn niet opgewassen tegen de hoeveelheid stroom die er doorheen stroomt tijdens het laden. Daarnaast moet je zorgen dat het stopcontact waarmee je auto wordt opgeladen alleen op een groep zit. Als er namelijk nog andere apparaten worden aangezet op dezelfde stroomgroep dan slaan je stoppen door. Het grootste nadeel van laden via een normaal stopcontact is de laadtijd. Die is tot wel vijf keer langer dan wanneer je voertuig via een speciale laadpaal of wallbox wordt opgeladen.

Je eigen laadpaal beveiligen

Wanneer je privé laadpaal op een plek op je eigen terrein staat waar derden niet komen, dan heb je geen beveiliging nodig. Steeds meer mensen kiezen er echter ook voor om een laadpunt te installeren dicht bij de openbare weg. In dat geval wil je natuurlijk verzekeren dat anderen niet op jouw energierekening gaan tanken. Gelukkig is het mogelijk om de privé laadpaal bij jou thuis te verzekeren met een elektronische sleutel of een laadpas. Zo kun je wel toegang geven aan mensen die je komen bezoeken, maar hebben derden geen toegang tot jouw laadpunt.

Kabels op de stoep zijn verboden

In de meeste gemeenten in Nederland is het verboden om een laadkabel over de stoep te leggen. Daardoor kun je een auto die op de straat geparkeerd staat niet zomaar vanuit je huis opladen. Je kunt bij de gemeente wel een aanvraag doen voor een laadpaal. Zij gaan dan regelen dat er een openbare laadpaal bij jou voor de deur wordt neergezet.

Electric vehicle charging

Klaar om uw auto voortaan elektrisch te laden?

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op om de wensen te bespreken. Het is gratis en duurt slechts twee minuten. Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek! Uw gegevens worden beschermd.

*Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek!
*Bij het verzenden van dit formulier geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens