Laadpalen

Laadpalen

Er staan steeds meer laadpalen voor elektrische voertuigen op strategische plekken in Nederland en Europa. Bij deze palen kun je de batterijen van je elektrische auto of motor opladen via een speciale aansluiting. Er zijn allerlei soorten laadpalen die op hun eigen manier proberen om tegemoet te komen aan de benodigdheden van de gebruikers. Verschillende situaties vergen verschillende oplossingen. In dit artikel wordt uitgelegd welke opties er zijn voor het opladen van je elektrische voertuig bij een laadpaal. Daardoor kun je bepalen welke mogelijkheid het meest geschikt is voor jou in specifieke omstandigheden.

Laadpaal

Je kunt een laadpaal vinden of organiseren op verschillende plekken. Steeds meer parkeerplaatsen hebben een paar vakken die toegang bieden tot een laadpaal. Deze oplaadpalen zijn meestal gereserveerd voor elektrische auto’s. Bij openbare laadpalen kun je opladen met behulp van een pasje of een app op je telefoon. Daardoor wordt er bijgehouden hoeveel stroom je gebruikt voor je auto en krijg je de factuur thuisgestuurd. Deze laadpalen zijn geschikt om je elektrische voertuig op te laden op momenten dat je hem niet nodig hebt – zoals ’s nachts, tijdens werkuren of wanneer je gewoon thuis bent. Het duurt een aantal uren (maximaal tien) om de batterijen helemaal vol te laden.

environment friendly electric car at charging station

Betrouwbaar

AbanCharging staat voor kwaliteit. We vinden het belangrijk om in één keer een perfect werkend product op te leveren. Daarom werken we met betrouwbare merken en onze eigen professionele installateurs.

Slim

Wij zien de laadpaal als een slim apparaat dat echt in huis geïntegreerd kan worden. Zo is de laadpaal niet een op zichzelf staand product, maar een onderdeel van het volledige ecosysteem van uw huis.

Persoonlijk

U krijgt persoonlijk advies, dat goed afgestemd is op uw situatie en wensen. Samen met u brengen we in kaart welke functies uw laadstation moet hebben, door te inventariseren hoe u deze gaat gebruiken

Expertise

Onze installateurs zijn opgeleid en gecertificeerd om op professionele wijze laadstations te installeren en op te leveren. Bij ons geniet u niet alleen van een deskundige installatie, maar ook van deskundig advies.

Electric charge station. Electric plug for charging cars. Car charging symbol painted on asphalt.

Laadstation voor elektrische voertuigen

Als je verder moet rijden dan het bereik van je elektrische auto dan moet je onderweg stoppen om de batterijen op te laden. In die situatie wil je natuurlijk geen uren wachten tot je weer verder kunt. Daarom zijn er langs drukke wegen, vlakbij tankstations en langs de snelweg speciale laadstations ingericht voor elektrische voertuigen. Daar kun je kiezen voor een snellaadpaal die de batterijen van je elektrische auto in twintig tot veertig minuten tot ongeveer 80% oplaadt. De laatste twintig procent kun je beter laten zitten, want het duurt veel langer om deze ook te vullen bij een snellaadpaal. De prijzen van een snellaadpaal op een speciaal laadstation liggen hoger dan de kosten van een normale laadpaal omdat er meer stroom wordt gebruikt en de benodigde technologie geavanceerder is.

Laadpaal zoeken 

De hoeveelheid laadpalen en laadstations voor elektrische voertuigen groeit explosief. Dat is fijn want je kunt daardoor op steeds meer plekken onderweg je voertuig opladen. Daarnaast is het ook makkelijker om een laadpaal te vinden in de buurt van je werk of woning. Je kunt gemakkelijk laadpalen zoeken via verschillende apps en websites. Daardoor hoef je je ook geen zorgen te maken wanneer je reguliere laadpaal een keer bezet is. Voor het opladen bij openbare laadpalen heb je in de meeste gevallen wel een app of pasje nodig. Het is dus verstandig

Laadpaal zoeken

De hoeveelheid laadpalen en laadstations voor elektrische voertuigen groeit explosief. Dat is fijn want je kunt daardoor op steeds meer plekken onderweg je voertuig opladen. Daarnaast is het ook makkelijker om een laadpaal te vinden in de buurt van je werk of woning. Je kunt gemakkelijk laadpalen zoeken via verschillende apps en websites. Daardoor hoef je je ook geen zorgen te maken wanneer je reguliere laadpaal een keer bezet is. Voor het opladen bij openbare laadpalen heb je in de meeste gevallen wel een app of pasje nodig. Het is dus verstandig om te zorgen dat je toegang hebt tot de netwerken die je eventueel wilt gebruiken.

Oplaadpalen

Om de juiste oplaadpalen te kiezen moet je even nadenken over je situatie. Als je je auto of motor minstens een halve dag niet nodig hebt dan kun je hem het beste opladen bij een normale laadpaal. Die zijn te vinden op de meeste grotere parkeerplaatsen en in steeds meer woonwijken in de buurt van je werk, huis of een andere locatie waar je moet zijn. Op deze plekken kun je voor een voordelig tarief je batterijen vol laten laden. Mensen die geen voordelig contract hebben bij hun energiemaatschappij betalen met de huidige tarieven bij normale oplaadpalen zelfs vaak minder of evenveel per kWh dan bij hen thuis. De kosten van het gebruik van een snellaadpaal zijn wel veel hoger dan thuis.

Electric vehicle charging station point

Laadpaal installatie

Omdat een laadstation werkt met hoge spanning en vooral een behoorlijke stroomsterkte, kunt u deze zonder kennis van elektrische installaties niet zelf installeren. Deskundige installatie is belangrijk zodat u zeker weet dat de installatie veilig verloopt en dat de laadpaal veilig is voor gebruik na de installatie. Heeft u vragen over de installatie?

Roadsign of free electric car charging station in a European supermarket parking lot.

Laadpalen Nederland

Wanneer je elektrische voertuig energie nodig heeft kun je één van de vele oplaadpalen in Nederland opzoeken. Let daarbij wel op de regels die er gelden. Je mag bijvoorbeeld in Nederland niet onnodig lang bij een laadpaal parkeren. Het is natuurlijk geen probleem als je elektrische voertuig een nachtje of een hele dag op dezelfde plek staat om te laden. Als je echter de volgende dag niet van plan bent om je auto of motor te gebruiken, dan moet je hem even verzetten. De eigenaren van elektrische voertuigen die te lang een laadpaal bezetten riskeren een boete voor ‘laadkleven’.

Laadpaal in de buurt

Er zijn steeds meer laadpalen beschikbaar, maar dat betekent nog niet dat er altijd eentje is waar jij hem nodig hebt. Als je geen goede optie vindt in de buurt van je huis of werk, dan kun je proberen te regelen dat de gemeente een oplaadpaal voor elektrische voertuigen plaatst in dat gebied. Wanneer je beschikt over een eigen parkeerruimte dan kun je zelfs overwegen om zelf een oplaadpaal te kopen. Als het nodig is dat je elektrische voertuig zo snel mogelijk opgeladen wordt, dan kun je beter een snellaadpunt zoeken. Die zijn beschikbaar in de buurt van snelwegen en doorgaande wegen.

Laadkompas

Er zijn ondertussen zoveel aanbieders van laadpalen voor elektrische voertuigen dat je misschien niet meer weet waar je de informatie kunt vinden die je nodig hebt. In dat geval kun je altijd gebruik maken van het laadkompas. Op deze website krijg je advies over de beste laadpalen die op dit moment beschikbaar zijn voor verschillende situaties. Zij maken onderscheid tussen privé en zakelijke doeleinden. Daarnaast kunnen ze je ook uitermate goed adviseren op basis van het soort elektrische voertuig dat je hebt. Er wordt rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden als jouw situatie nogal afwijkt van de norm.

Laadpaal kopen

Het is ook mogelijk om zelf een laadpaal te kopen en te installeren. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Ten eerste heb je natuurlijk een privé parkeerplaats nodig. Het is ook behoorlijk duur om een oplaadpaal te kopen. Je bent al snel tussen de €1100 en €2500 kwijt en hebt een 3-fasenaansluiting nodig in je woning. Daarvoor krijg je wel laadsnelheden van rond de 11kWh en kun je dus waarschijnlijk je batterijen in een nacht helemaal vol laden. Het is ook mogelijk om je elektrische voertuig op te laden via een normaal stopcontact. Daarvoor moet je een aparte groep in de meterkast gebruiken, anders slaat de stop door. Je moet ook dicht genoeg bij het stopcontact kunnen parkeren want verlengsnoeren kunnen de hoeveelheid gevraagde stroom vaak niet aan. Het laden via een normaal stopcontact gaat langzamer waardoor je niet evenveel kilometers kunt rijden na dezelfde laadtijd als bij het gebruik van een oplaadpaal.

Electric vehicle charging

Klaar om uw auto voortaan elektrisch te laden?

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op om de wensen te bespreken. Het is gratis en duurt slechts twee minuten. Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek! Uw gegevens worden beschermd.

*Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek!
*Bij het verzenden van dit formulier geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens