Laadstation

Elektrische auto’s

Tien jaar geleden waren elektrische auto’s nog een beeld voor de toekomst. Tegenwoordig zie je ze steeds vaker voorbijrijden of laden bij een laadstation. Een elektrische auto heeft enorm veel voordelen. Ten eerste help je natuurlijk mee aan het verbeteren van de leefkwaliteit in jouw omgeving. Een elektrisch voertuig stoot geen schadelijke uitlaatgassen uit en het maakt bijna geen geluid. Als iedereen een elektrische auto zou gaan rijden dan zouden we de koolstofdioxide uitstoot wereldwijd aanzienlijk kunnen verminderen en daarnaast zouden onze woonplaatsen schoner en rustiger zijn. Uiteraard verandert ook het straatbeeld mee met deze nieuwe trend. Op steeds meer parkeerplekken en tankstations zie je laadpalen staan waar elektrische voertuigen hun batterijen kunnen vullen.

Openbare laadstations

De meest voorkomende openbare laadstations in Nederland staan op parkeerplaatsen in woonwijken en bedrijventerreinen. Daar kun je een elektrisch voertuig voordelig op laten laden terwijl je werkt, slaapt of met iets anders bezig bent. Om deze oplaadpalen te gebruiken moet je een account aanmaken bij het bedrijf dat de paal geplaatst heeft. Je krijgt dan een pasje, of download een app waardoor je energieverbruik in kWh wordt bijgehouden. Normale laadpalen kunnen je accu’s vol laden in drie tot tien uur. De kosten voor de stroom liggen vaak net wat hoger dan de energieprijzen bij jou thuis. 

environment friendly electric car at charging station

Betrouwbaar

AbanCharging staat voor kwaliteit. We vinden het belangrijk om in één keer een perfect werkend product op te leveren. Daarom werken we met betrouwbare merken en onze eigen professionele installateurs.

Slim

Wij zien de laadpaal als een slim apparaat dat echt in huis geïntegreerd kan worden. Zo is de laadpaal niet een op zichzelf staand product, maar een onderdeel van het volledige ecosysteem van uw huis.

Persoonlijk

U krijgt persoonlijk advies, dat goed afgestemd is op uw situatie en wensen. Samen met u brengen we in kaart welke functies uw laadstation moet hebben, door te inventariseren hoe u deze gaat gebruiken

Expertise

Onze installateurs zijn opgeleid en gecertificeerd om op professionele wijze laadstations te installeren en op te leveren. Bij ons geniet u niet alleen van een deskundige installatie, maar ook van deskundig advies.

Electric charge station. Electric plug for charging cars. Car charging symbol painted on asphalt.

Snellaadstations

Wanneer je naar een bestemming rijdt die verder weg ligt dan het bereik van je elektrische voertuig dan moet je onderweg laden. In dat geval wil je uiteraard geen uren wachten voor je weer verder kunt. Gelukkig zijn er langs snelwegen en grote doorgaande wegen, in de buurt van ‘normale’ tankstations vaak snellaadstations geïnstalleerd. Daar kunnen de meeste elektrische auto’s binnen twintig tot veertig minuten opgeladen worden tot 80%. Daarmee kun je weer een heel stuk verder rijden. Het is niet verstandig om te wachten tot de laatste 20% ook geladen is, want dat duurt aanzienlijk langer omdat deze aansluitingen er niet voor gemaakt zijn. Bij een snellaadpaal betaal je aanzienlijk hogere bedragen voor de stroom die je gebruikt.

Nadelen van een openbaar laadstation

Veel bezitters van elektrische voertuigen zijn volledig afhankelijk van openbare laadstations. Het is prima te doen om op die manier de elektrische wagen van stroom te voorzien. Openbare laadpalen hebben echter ook een aantal nadelen. Ten eerste is het natuurlijk erg vervelend als de laadpaal die je wilt gebruiken bezet is. Dan moet je een andere plek zoeken en waarschijnlijk een stuk verder lopen. Vervolgens moet je ook oppassen dat je een laadpaal niet onnodig lang bezet houdt. Je moet dus je auto verplaatsen als je bijvoorbeeld een dag thuis werkt. Dat is wel zo vriendelijk voor andere mensen in je buurt die elektrisch rijden. Het bespaart je ook de eventuele kosten voor een bekeuring voor ‘paalkleven’. Daarnaast is een kWh waarschijnlijk voordeliger bij jou thuis – helemaal als je een goed contract hebt afgesloten met je energieleverancier waarbij de stroom in de daluren aanzienlijk goedkoper is. 

Laadstation voor thuis

Voor mensen die parkeerplek hebben op hun eigen terrein is het vaak interessant om thuis een laadstation te installeren. Daarvoor zijn enorm veel verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een laadpaal of een wallbox. Beide systemen zorgen ervoor dat je elektrische voertuig effectief opgeladen wordt. Je bent op die manier zeker dat je altijd kunt opladen wanneer dat nodig is en dat je de laagst mogelijke tarieven betaalt voor de energie die je voertuig gebruikt. Als je laadpunt aan de openbare weg zit, is het wel verstandig om deze te beveiligen. Anders kunnen derden hun auto opladen op jouw kosten.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een laadstation?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een privé laadstation aanschaft. Ten eerste moeten de stekkers van het laadstation natuurlijk passen bij je elektrische voertuig. De meeste elektrische auto’s gebruiken tegenwoordig een Type 2-stekker – dat wordt ook wel een Mennekesaansluiting genoemd. Daarnaast kun je nadenken over het vermogen dat je nodig hebt in je laadpunt. Het heeft bijvoorbeeld niet veel zin om een laadpunt te installeren met een enorm groot vermogen als je voertuig niet het vermogen heeft om zo snel op te laden. Dat argument gaat natuurlijk niet op als je al weet dat je in de komende jaren een nieuwe auto of motor met een hoger laadvermogen aan gaat schaffen. 

Electric vehicle charging station point

Laadpaal installatie

Omdat een laadstation werkt met hoge spanning en vooral een behoorlijke stroomsterkte, kunt u deze zonder kennis van elektrische installaties niet zelf installeren. Deskundige installatie is belangrijk zodat u zeker weet dat de installatie veilig verloopt en dat de laadpaal veilig is voor gebruik na de installatie. Heeft u vragen over de installatie?

Roadsign of free electric car charging station in a European supermarket parking lot.

Beperkingen van een laadstation voor thuis

Er kleven een aantal nadelen aan het aanschaffen van een privé laadstation. Ten eerste zijn ze niet goedkoop. Je bent als snel (een paar) duizend euro kwijt en die moet je nog maar terugverdienen met de woekerende energieprijzen. Die maken het ook minder interessant voor mensen die geen vast contract hebben met voordelige (daluren) prijzen. Voor hen is een openbare laadpaal vaak ongeveer even duur. Daarnaast heb je een 3-fasenaansluiting nodig op het energienetwerk. Deze kun je vaak voor een klein bedrag laten installeren door je energiebedrijf als je nog een 1-faseaansluiting hebt. Tenslotte moet je ook nakijken of je genoeg plek hebt om je auto te parkeren bij je eigen laadstation. De meeste gemeenten staan het namelijk niet toe dat je een kabel over de stoep legt om je elektrische voertuig op te laden.

Laden via het stopcontact

Het is uiteraard ook mogelijk om je elektrische voertuig simpelweg via het stopcontact op te laden. Dit gaat langzaam en is dus alleen relevant voor mensen die veel tijd hebben of slechts kleine afstanden rijden. Het opladen van een auto is een zware belasting voor je meterkast. Daarom moet je zorgen dat er geen andere apparaten tegelijkertijd op dezelfde groep werken. Anders slaan je stoppen waarschijnlijk door. Een draagbaar laadstation helpt je om stopcontacten op verschillende plekken te gebruiken.

Draagbaar laadstation

Met behulp van een draagbaar laadstation kun je bijna overal je elektrische voertuig opladen. Je kunt deze laadstations krijgen met type 1 of type 2 stekkers. Het draagbare laadstation wordt aangesloten op een willekeurig stopcontact en zorgt er dan voor dat je wagen effectief laadt. Deze aansluitingen zijn vaak ongeveer vier meter lang waardoor je alle mogelijke stopcontacten kunt bereiken. Met een draagbaar laadstation kun je tijdens elke stop om je voertuig laten opladen – bijvoorbeeld op je werk, tijdens een bezoek aan vrienden of tijdens een pauze op vakantie. Je kunt zo ook simpelweg ’s nachts je elektrische voertuig opladen terwijl deze op het oprit of in de garage staat.

Electric vehicle charging

Klaar om uw auto voortaan elektrisch te laden?

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op om de wensen te bespreken. Het is gratis en duurt slechts twee minuten. Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek! Uw gegevens worden beschermd.

*Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek!
*Bij het verzenden van dit formulier geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens