fbpx Skip to main content

EV Laadpaal

laadoplossing
Persoonlijke begeleiding

Van A tot Z, wij zorgen voor een zorgeloos installatietraject

Ruim assortiment

Met ons ruime assortiment kunnen wij uw wensen zowel zakelijk als privé realiseren

100% transparant

Geen kleine lettertjes en duidelijke afspraken. Wel zo handig

Onafhankelijk

AbanCharging is 100% onafhankelijk, zo voorzien wij u van het beste advies

Offerte aanvragenBel 070 20 42 026

Nadelen van het gebruik van openbare laadpalen

Eén van de grootste problemen die gebruikers van openbare laadpalen tegenkomen is dat je nooit weet of de laadpaal beschikbaar gaat zijn. Als er al andere EV’s staan, dan moet je op zoek naar de volgende beschikbare laadpaal en dat resulteert vaak in een flink stuk lopen en tijdverspilling. Daarnaast moet je ook nog oppassen dat je geen bekeuring krijgt voor ‘paalkleven’. Je auto hoort niet langer dan een dag of nacht bij een openbare laadpaal te staan. Een ander nadeel aan het laden bij openbare laadpalen is het prijskaartje van de stroom. Openbare laadpalen worden geïnstalleerd en onderhouden door commerciële bedrijven. Zij rekenen vaak ongeveer twee keer zoveel per kWh dan wat je thuis betaalt.

 

Een publieke laadpaal aanvragen bij de gemeente

Als je thuis geen mogelijkheid hebt om je EV op te laden dan kun je bij de gemeente een laadpaal aanvragen. De voorwaarden daarvoor lopen nogal uiteen in de verschillende gemeenten. In de grote steden moet je bijvoorbeeld een parkeervergunning hebben om een laadpaal aan te kunnen vragen. In sommige gemeenten kun je alleen een laadpaal aanvragen vlakbij je woning en als je een volledig elektrische auto hebt. Andere gemeenten accepteren ook aanvragen van mensen die er werken en burgers die een hybride auto rijden. Zo gauw je aanvraag binnen is, wordt er gekeken waar de andere laadpalen in de buurt staan. Aan de hand daarvan wordt bepaald of je aanvraag wordt goedgekeurd en waar de laadpaal precies komt te staan.

Maak afspraak
Werken Tips thuis laden

Thuis een laadpaal voor je EV installeren

De meest aangename manier om je elektrische voertuig op te laden is door bij jou thuis een laadpaal te laten installeren. De kosten daarvan zijn afhankelijk van je situatie en wensen. Een basic laadpunt dat aan de muur kan worden gehangen kost ongeveer €600. Deze moet worden geïnstalleerd door een elektricien en die zal nog een paar honderd euro arbeidsloon verlangen. Er zijn echter een aantal situaties die het installeren van een laadpaal voor je EV op privé terrein behoorlijk veel duurder kunnen maken.

 

Een 3-fasenaansluiting

De meeste laadpunten zijn ontwikkeld om te werken via een 3-fasenaansluiting. Moderne huizen beschikken allemaal over deze aansluiting die zonder problemen 11 kWh kan leveren. Met die hoeveelheid stroom kun je de meeste EV’s binnen een halve dag helemaal vol laden. Oudere huizen hebben soms nog een 1-faseaansluiting. Je kunt een laadpaal kopen die speciaal daarvoor ontwikkeld is en maximaal 3,7 kWh levert. Dat is genoeg als je zelden meer dan 100-150 kilometer rijdt en je EV altijd de hele nacht kan laden. De meeste mensen kiezen er echter voor om voor de installatie van de laadpaal voor hun EV de meterkast te laten verzwaren. Dat kost ongeveer €200 tot €350 en je kunt het laten regelen door je energieleverancier.

Vraag offerte aan

Een laadpaal in de garage

Mensen moeten vaak ook extra kosten maken als ze hun EV parkeren op een plek op hun privéterrein die ver weg ligt van de meterkast. De elektricien maakt namelijk een aparte aansluiting in de meterkast wanneer er een laadpaal wordt geïnstalleerd. Dat doen ze om te voorkomen dat de stoppen doorslaan omdat er op de groep van de laadpaal nog andere apparaten worden gebruikt. Als je EV ver van je huis wordt geparkeerd dan moeten er kabels worden gelegd op een veilige manier. Die kabels kosten natuurlijk wat extra, maar vooral het graafwerk voor het leggen van de kabels kan prijzig zijn – je kunt rekenen op ongeveer €45 per meter.

 

Handige extra’s zijn vaak hun geld waard

Als je sowieso een laadpaal laat installeren voor je EV, dan is het de moeite waard om even goed te kijken welke extra’s je leven nog gemakkelijker kunnen maken. Er zijn veel laadpalen beschikbaar met slimme applicaties. Die kun je gebruiken om bijvoorbeeld in te stellen dat je auto alleen wordt opgeladen tijdens de daluren waardoor je nog meer bespaart op je stroomkosten. Je kunt ook kiezen om beveiliging in te stellen waardoor de toegang tot de laadpaal wordt geregeld met een pasje of een app. Dat is handig als je laadpaal bereikbaar is vanaf de openbare weg, zo voorkom je namelijk dat iemand anders er gebruik van maakt.

Maak afspraak
laadpaal thuis
laadpaal thuis

Voorkom dat de stroom uitvalt met Dynamic Load Balancing

Dynamic Load Balancing is een extra die ook zeker het overwegen waard is. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat je elektriciteitsnetwerk nooit overbelast raakt. Wanneer je bijvoorbeeld de wasmachine, magnetron en/of inductiekookplaat gebruikt, zorgt dit systeem ervoor dat je laadpaal tijdelijk wat langzamer werkt zodat de stroom niet uitvalt. Het is verstandig om direct te beslissen of je Dynamic Load Balancing wilt laten installeren want anders moet je later nog een keer de elektricien betalen.

 

Vind de laadpaal die bij je past

Verschillende producenten van laadpalen hebben allemaal hun eigen specialisatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een extra snelle laadpaal van Newmotion. Alfen produceert slimme laadpalen met meerdere aansluitingen die perfect zijn voor bedrijven of appartementencomplexen. Op die manier heeft iedere producent zijn eigen specialisatie. Met deze informatie kun je zorgen dat je precies de laadpaal bestelt die het beste bij jou en het gebruik van je EV past.

Vraag offerte aan