Tips over een laadpaal-installatie

Alle tips over het installeren van een laadpaal. 

Tips over een laadpaal-installatie

Zorg dat u altijd klaar bent voor de toekomst. Misschien rijdt u nu een auto waar een 1-fase laadpaal goed genoeg voor is, maar leg alvast voor een kleine meerprijs een 3-fase kabel neer. Scheelt een hoop gedoe in de toekomst.”

foto-04 (Small)

Eigen terrein of gemeentegrond

U mag als particulier altijd een laadpaal laten installeren op eigen terrein, of in uw garage. Als u een laadpaal wilt laten installeren op gemeentegrond, dan moet u daarvoor een vergunning aanvragen bij de gemeente. Dit betekent automatisch dat er ook een verkeersbord bij de laadpaal geplaatst zal worden, omdat deze openbaar beschikbaar moet zijn.

Afstand tussen de meterkast en de laadpaal

De afstand tussen de meterkast en de plek waar u de laadpaal wilt laten installeren, bepaalt de lengte van de kabels en het graafwerk dat de installateur moet uitvoeren. Hoe groter de afstand, hoe duurder de installatie is. Denk ook aan waar de aansluiting van de kabel zit op uw auto, om een juiste plek te kiezen van uw laadstation.

Impact op je meterkast

Wanneer u een laadpaal laat installeren moet uw meterkast hier wel klaar voor zijn. Een standaard huisaansluiting kan in de meeste gemeenten zonder extra kosten worden aangepast naar 1-fase 35A, nieuwbouw is veelal standaard 40A. Met een 35A huisaansluiting, een installatie van een (speciale) aardlekautomaat én een laadpaal die is voorzien van ‘load balancing’ kan u thuis zonder problemen tot 7,4kW laden. De meeste auto’s zijn dan binnen één nacht volledig opgeladen.

We adviseren wel altijd een 3-fase aansluiting te overwegen, zodat u klaar bent voor de toekomst waarin er twee elektrische auto’s per huishouden gereden zouden worden. Of wanneer u een andere elektrische auto gaat rijden met een laadvermogen van meer dan 7,4kW AC zoals bijvoorbeeld de Tesla.

Meerdere auto's tegelijk laden?

Bent u van plan meerdere auto’s tegelijkertijd te laten laden of wilt u een laadpunt beschikbaar stellen voor uw bezoekers/klanten? Dan is een dubbele laadoplossing een goede keus! Afhankelijk van het type laadpaal heeft u de mogelijkheid om twee kabels aan te sluiten, en sommige laadpalen hebben een power sharing functie, waarmee de beschikbare stroomcapaciteit wordt verdeeld.

Ontwerp zonder titel-11

Meer weten?

Om u snel en makkelijk van dienst te kunnen zijn hebben we de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet.

Weet u nog niet zeker welke laadpaal geschikt is voor u?

Krijg vrijblijvend advies van een van onze specialisten, we helpen graag.