Wallbox
De duurzame wijze
Een elektrisch voertuig brengt je overal naartoe zonder daarbij de lucht te vervuilen of geluidsoverlast te produceren. Het is dé duurzame wijze waarmee we ook in de toekomst zo mobiel kunnen blijven als nu. De batterijen van een elektrisch voertuig hebben een bereik van enkele honderden kilometers. Daarna (of tussendoor) moeten ze opgeladen worden en dat kan op verschillende manieren. Een Wallbox is de makkelijkste manier om thuis je elektrische voertuig op te laden. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van het installeren van een wallbox. Daarnaast leer je welke mogelijkheden je hebt waardoor je kunt bepalen wat de beste wallbox of laadpaal is voor jouw situatie.
Wallbox laadpaal
De meeste mensen denken aan een laadpaal als ze zich voorstellen hoe een elektrisch voertuig wordt opgeladen. Dat komt doordat de openbare laadpunten allemaal bestaan uit een paal met aansluitingen voor één of twee elektrische auto’s. Deze vorm is inderdaad het handigst wanneer je geen wand hebt om het laadpunt aan te bevestigen. Dat is bij de meeste mensen thuis wel het geval. Daardoor is het vaak niet nodig dat je een hele paal installeert als je thuis je elektrische auto, (mini)bus of motor op wilt kunnen laden. Een wallbox is een relatief klein apparaat dat aan je wand wordt bevestigd. Het kan alles wat een laadpaal ook kan.

Betrouwbaar
AbanCharging staat voor kwaliteit. We vinden het belangrijk om in één keer een perfect werkend product op te leveren. Daarom werken we met betrouwbare merken en onze eigen professionele installateurs.
Slim
Wij zien de laadpaal als een slim apparaat dat echt in huis geïntegreerd kan worden. Zo is de laadpaal niet een op zichzelf staand product, maar een onderdeel van het volledige ecosysteem van uw huis.
Persoonlijk
U krijgt persoonlijk advies, dat goed afgestemd is op uw situatie en wensen. Samen met u brengen we in kaart welke functies uw laadstation moet hebben, door te inventariseren hoe u deze gaat gebruiken
Expertise
Onze installateurs zijn opgeleid en gecertificeerd om op professionele wijze laadstations te installeren en op te leveren. Bij ons geniet u niet alleen van een deskundige installatie, maar ook van deskundig advies.

Wat kan een wallbox allemaal?
De hoofdfunctie van een wallbox is het leveren van de stroom waarmee de batterijen van je elektrische voertuig volgeladen worden. De simpelste wallbox heeft daarom eigenlijk alleen een goede aansluiting. Doordat het opladen van een elektrische auto zoveel stroom kost, is het verstandig om een aparte aansluiting op de meterkast te gebruiken en te verzekeren dat het hele systeem opgewassen is tegen de gevraagde spanning. Door een wallbox te laten installeren door een professionele elektricien weet je zeker dat alles veilig is. Naast de basic wallbox zijn er ook allerlei modellen beschikbaar die slim zijn. De bijgeleverde software helpt je om tijd en moeite te besparen.
Leuke extra’s zoals beveiliging
Veel woningen in Nederland hebben een parkeerplaats die grenst aan het huis maar niet afgescheiden wordt van de straat. Dat is een perfecte plek voor een wallbox want er is al een wand en meestal ligt deze ook nog dicht bij de meterkast. Daardoor hoeft de elektricien in die situatie enkel een extra aansluiting te maken in de meterkast en die via een gaatje in de muur te verbinden met je nieuwe wallbox. Het is uiteraard wel lastig dat andere mensen dan theoretisch op jouw kosten kunnen opladen. Dat kun je voorkomen door een wallbox te kopen die beveiligd kan worden. In dat geval moet je met behulp van een pasje of een app je identiteit bewijzen voor je stroom kunt tappen. Er zijn nog een aantal andere extra’s die het overwegen waard zijn.
Dynamic Load Balancing
Eén van de grootste problemen bij het gebruiken van een laadpunt bij jou thuis is de overbelasting van je elektriciteitsnetwerk. Het opladen van een elektrisch voertuig kost vaak meer stroom dan het totale gebruik van de rest van je huis. Dat betekent ook dat het teveel kan worden als je tijdens het laden van je auto bijvoorbeeld ook nog een inductie kookplaat, wasmachine en magnetron aanzet. Om te voorkomen dat de stroom iedere keer uitvalt kun je Dynamic Load Balancing laten installeren. Dat systeem past de hoeveelheid stroom die de wallbox gebruikt aan op de rest van het huis. Als er veel andere zware apparaten draaien, dan gaat er dus minder stroom naar je auto.
Trek directe stroom uit je zonnepanelen en sla het op in je auto
Zonnepanelen worden steeds populairder met de woekerende elektriciteitsprijzen. Op plekken waar het grootste gedeelte van de buurt energie produceert valt al soms de stroom uit op een zonnige dag. Dat komt doordat het energienetwerk al die stroom niet op kan nemen. Waarschijnlijk moeten we binnenkort meer gaan betalen voor de stroom die we ’s avonds gebruiken dan wat we krijgen voor de stroom die onze zonnepanelen overdag extra produceren. Dan is het wel erg aantrekkelijk als je via Dynamic Load Balancing de stroom die je zonnepanelen produceren direct kunt opslaan in de batterijen van je elektrische voertuig. Uiteindelijk wordt het mogelijk om die stroom ’s avonds weer te gebruiken in je huis.

Laadpaal installatie
Omdat een laadstation werkt met hoge spanning en vooral een behoorlijke stroomsterkte, kunt u deze zonder kennis van elektrische installaties niet zelf installeren. Deskundige installatie is belangrijk zodat u zeker weet dat de installatie veilig verloopt en dat de laadpaal veilig is voor gebruik na de installatie. Heeft u vragen over de installatie?

Instellen van laadtijden
Je kunt behoorlijk wat geld besparen wanneer je thuis je elektrische voertuig oplaadt. Bij openbare laadpalen betaal je namelijk ongeveer dubbel zoveel per kWh dan als je een vast contract hebt bij je energieleverancier. Uiteraard is het vooral aantrekkelijk als je een voordelig dalurentarief hebt. Een groot voordeel van een slimme wallbox is de mogelijkheid om laadtijden in te stellen. Zo zorg je ervoor dat je altijd het laagst mogelijke stroomtarief betaalt voor het opladen van je auto. Je kunt deze functie ook gebruiken om ervoor te zorgen dat je elektrische voertuig niet opgeladen wordt op de tijden dat er in huis gewassen of gekookt wordt.
Wanneer is een wallbox niet geschikt?
Om een wallbox te installeren heb je een wand nodig die dicht genoeg bij de parkeerplaats van je auto staat. Tussen de wand en de parkeerplaats mag geen stoep liggen, want in de meeste gemeenten is het verboden om kabels over de stoep te leggen. Uiteraard wordt het ook lastig om een wallbox te gebruiken als je parkeerplaats te ver weg is van de dichtstbijzijnde wand. In dat geval moet je een laadpaal laten installeren. Als je helemaal geen parkeerplaats hebt op privéterrein dan kun je bij de gemeente een laadpaal aanvragen bij jou in de buurt.
Let op je stroomaansluiting bij het bestellen
Een normale wallbox werkt met 11 kWh. Dat is de hoeveelheid stroom die kan worden gegenereerd door een 3-fasenaansluiting. Er zijn ook wallbox modellen die juist speciaal ontworpen zijn voor 3,7 kWh. Die zijn geschikt voor huizen met een 1-faseaansluiting, maar laden drie keer zo langzaam op. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om hun meterkast te laten verzwaren van een 1-faseaansluiting naar een 3-fasenaansluiting voor ze een laadpaal of wallbox bestellen. Dat kun je laten doen door je energieleverancier. Die zal daar een paar honderd euro voor rekenen.

Klaar om uw auto voortaan elektrisch te laden?
Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op om de wensen te bespreken. Het is gratis en duurt slechts twee minuten. Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek! Uw gegevens worden beschermd.