fbpx Skip to main content

Bi-directioneel laden, ook wel bekend als Vehicle-to-Grid (V2G), opent een wereld van mogelijkheden voor elektrische voertuigen. Het stelt u in staat om uw elektrische voertuig (EV) te gebruiken als een energiebron voor uw woning. Deze innovatieve technologie is al beschikbaar bij enkele modellen, zoals de Hyundai Ioniq 5, KIA EV 6 en de Nissan Leaf. Maar wat houdt bi-directioneel laden precies in en waarom is het zo nuttig?

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder vanwege de voordelen voor het milieu en de lagere kosten op lange termijn. De technologie achter elektrische voertuigen blijft zich snel ontwikkelen, waardoor er nieuwe functies en mogelijkheden ontstaan. Een van deze vooruitgangen is bi-directioneel laden, een technologie die niet alleen uw auto oplaadt, maar ook energie kan terugleveren aan uw huis of het elektriciteitsnet.

Load balancing

Load balancing speelt een cruciale rol in het efficiënt opladen van elektrische voertuigen. Deze techniek zorgt ervoor dat het stroomverbruik in huis in balans blijft, zelfs wanneer er veel energie wordt verbruikt. Bij bi-directioneel laden helpt load balancing om te voorkomen dat uw netwerk overbelast raakt, door slim te regelen hoeveel stroom er naar de auto gaat en hoeveel er terugvloeit naar het huis of netwerk. Dit voorkomt stroomuitval en zorgt voor een stabiel energiebeheer.

Zonne-energie

De integratie van zonne-energie met bi-directioneel laden biedt een extra laag van duurzaamheid. Met zonnepanelen op uw dak kunt u de opgewekte zonnestroom opslaan in de accu van uw elektrische auto. Dit betekent dat u op zonnige dagen de overtollige energie kunt opslaan en deze kunt gebruiken wanneer u maar wilt, zelfs ‘s nachts of op bewolkte dagen. Hierdoor vermindert u uw afhankelijkheid van het reguliere elektriciteitsnet en draagt u bij aan een groenere toekomst.

Vehicle to Grid (V2G) of Vehicle to Home (V2H)

Bi-directioneel laden omvat technologieën zoals Vehicle to Grid (V2G) en Vehicle to Home (V2H). Met V2G kunt u tijdens piekmomenten energie terugleveren aan het elektriciteitsnet, wat helpt om de vraag en het aanbod van energie te balanceren. Dit kan ook financieel voordelig zijn als u profiteert van lagere energiekosten tijdens daluren. Met V2H kunt u de opgeslagen energie in uw auto gebruiken om uw huis van stroom te voorzien, wat handig is tijdens stroomuitval of om energiekosten te verlagen tijdens piekuren.

Door slim gebruik te maken van de energie in uw auto kunt u dus niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een stabieler en duurzamer energiesysteem.

Bi-directionale laadpaal

Om bi-directioneel laden te kunnen gebruiken, hebt u niet alleen een geschikte auto nodig, maar ook een bi-directionele laadpaal. Deze laadpaal moet in staat zijn om wisselstroom van het stroomnet om te zetten naar gelijkstroom voor de auto, en omgekeerd. Dit zorgt ervoor dat uw huis de elektriciteit die door uw auto wordt geleverd, kan gebruiken. Het hebben van een bi-directionele laadpaal is essentieel om volledig te profiteren van de mogelijkheden van V2G en V2H.