Wat is de beste laadpaal voor thuis?

De infrastructuur van laadpunten

Het is heerlijk om een elektrisch voertuig te besturen. Ze voelen lekker licht aan en maken helemaal geen herrie. Je weet onderweg dat je niet bijdraagt aan geluidsoverlast of vervuiling. Deze manier van voortbewegen zal zich in de toekomst steeds verder uitbreiden. Daarmee wordt de infrastructuur van laadpunten waarschijnlijk ook steeds beter. Toch is de fijnste manier van opladen een privé laadpunt. In dit artikel leggen we uit waarom en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een laadpaal of wallbox voor thuis.

Openbare laadpalen zijn niet optimaal

Er staan steeds meer laadpalen voor elektrische auto’s op openbare parkeerplaatsen en in woonwijken. In de buurt van tankstations staan steeds vaker snellaadpalen. Deze laatsten zul je waarschijnlijk af en toe gebruiken als je een keer wat langer onderweg bent. Je kunt er in ongeveer een half uurtje 80% van de batterijen volladen zodat je weer vrolijk verder kunt. Deze laadpalen zijn specifiek bedoeld voor deze situatie. Je betaalt er veel meer per kilometer, maar je kunt wel snel weer door. 

environment friendly electric car at charging station

Betrouwbaar

AbanCharging staat voor kwaliteit. We vinden het belangrijk om in één keer een perfect werkend product op te leveren. Daarom werken we met betrouwbare merken en onze eigen professionele installateurs.

Slim

Wij zien de laadpaal als een slim apparaat dat echt in huis geïntegreerd kan worden. Zo is de laadpaal niet een op zichzelf staand product, maar een onderdeel van het volledige ecosysteem van uw huis.

Persoonlijk

U krijgt persoonlijk advies, dat goed afgestemd is op uw situatie en wensen. Samen met u brengen we in kaart welke functies uw laadstation moet hebben, door te inventariseren hoe u deze gaat gebruiken

Expertise

Onze installateurs zijn opgeleid en gecertificeerd om op professionele wijze laadstations te installeren en op te leveren. Bij ons geniet u niet alleen van een deskundige installatie, maar ook van deskundig advies.

Electric charge station. Electric plug for charging cars. Car charging symbol painted on asphalt.

Een laadpaal voor thuis is de beste oplossing als je de ruimte hebt

De laadpalen in woonwijken en op parkeerplaatsen zijn in principe bedoeld voor mensen die hun auto niet kunnen parkeren op privé terrein. Het voordeel voor hun is dat ze niet hoeven te betalen voor de installatie en het onderhoud van hun laadpaal. Dat geld verliezen ze echter na verloop van tijd aan de hogere kosten die ze per kWh moeten betalen aan het bedrijf dat de openbare laadpaal beheert. Daarnaast is het ook vervelend dat je nooit weet of er plek beschikbaar is bij een openbare laadpaal. Het kan veel extra tijd kosten om een andere optie te zoeken en van daaruit naar je huis of werk te lopen. 

Laadpaal of wallbox? De beste oplossing voor thuis

Een laadpaal is behoorlijk groot. Deze moet goed geïnstalleerd worden en dat kost tijd en geld omdat er professionals aan te pas komen. De meeste mensen kiezen er daarom voor om bij hen thuis een wallbox te installeren. Deze hangt aan de wand en neemt bijna geen ruimte in. Uiteraard heb je daarvoor wel een wand nodig. Als je auto ergens geparkeerd staat waar geen wand is, zal een laadpaal toch de beste oplossing zijn. Dat geldt ook voor gedeelde parkeerplaatsen van bijvoorbeeld bedrijven en appartementencomplexen. 

Een laadpaal delen met de buren of je collega’s 

Als je in een appartementencomplex woont met een eigen parkeerplaats dan zal de gemeente niet overwegen om voor jou een laadpaal neer te zetten. Dat voelt misschien oneerlijk, maar je kunt samen met je buren een geweldige privé laadpaal laten installeren. Er zijn namelijk slimme laadpalen beschikbaar met meerdere aansluitingen. Het systeem van dergelijke laadpalen werkt met pasjes of een app waardoor alleen de leden toegang hebben tot de laadpunten. Er wordt precies bijgehouden hoeveel stroom er wordt gebruikt door elk lid en je krijgt aan het einde van de maand een nette rekening thuisgestuurd die je zonder problemen kunt declareren. 

Slimme laadpalen geven veel voordelen

Er zijn nog meer extra’s die je leven makkelijker kunnen maken als je kiest voor een slimme laadpaal. Je kunt bij jou thuis bijvoorbeeld een laadpaal laten installeren waarop je de tijden voor het laden zelf kunt instellen. Op die manier verzeker je jezelf ervan dat je auto alleen wordt volgeladen wanneer bijvoorbeeld het daltarief van de energiemaatschappij geldt. Op die manier kun je behoorlijk wat centen besparen. Je kunt ook zorgen dat je stroomnet niet overbelast raakt door in te stellen dat het opladen niet plaatsvindt op de tijden dat je aan het koken of wassen bent.

Electric vehicle charging station point

Laadpaal installatie

Omdat een laadstation werkt met hoge spanning en vooral een behoorlijke stroomsterkte, kunt u deze zonder kennis van elektrische installaties niet zelf installeren. Deskundige installatie is belangrijk zodat u zeker weet dat de installatie veilig verloopt en dat de laadpaal veilig is voor gebruik na de installatie. Heeft u vragen over de installatie?

Roadsign of free electric car charging station in a European supermarket parking lot.

Dynamic Load Balancing

Eén van de snufjes waar mensen erg blij mee zijn is Dynamic Load Balancing. Dat systeem kun je toevoegen aan de laadpaal bij je thuis. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid kWh die naar je auto gaat altijd wordt aangepast op de hoeveelheid stroom die beschikbaar is. Dat betekent dat er minder stroom naar je auto gaat wanneer je bijvoorbeeld ook de wasmachine, magnetron, de inductiekookplaat en/of andere zware apparaten gebruikt. Met behulp van Dynamic Load Balancing kun je ook de energie die wordt opgewekt door je zonnepanelen direct naar je auto sturen. Dat werkt natuurlijk alleen als je auto overdag thuis is, maar het is één van de oplossingen die in de toekomst zeker aan populariteit gaat winnen. Uiteindelijk kun je daarmee waarschijnlijk de opgeslagen energie uit de batterijen van je auto ’s avonds gebruiken in je huis.

Beveiliging van laadpalen voor thuis

Veel mensen hebben wel een privé parkeerplaats thuis, maar dichtbij de straat. Voor hen is het zeker voordelig om een eigen laadpaal te installeren. Het is dan echter wel belangrijk dat niemand anders daar stroom kan tappen. Bij de meeste slimme laadpalen kun je instellen of je wilt dat de paal alleen werkt wanneer je jezelf identificeert met een pasje, app of paswoord. Op die manier weet je zeker dat andere mensen niet op jouw rekening tanken.

De kosten van een laadpaal voor thuis

Het installeren van een laadpaal voor thuis is niet goedkoop. De simpelste Wallbox kost bijvoorbeeld al snel €600. Als je wat extra’s bij je systeem wilt betrekken dan kun je daar meerdere honderden euro’s bijrekenen. De duurste laadpalen op de markt kosten meer dan €3000. Die beschikken over meerdere aansluitingen en alle slimme software die het gebruik nog makkelijker kunnen maken. Naast de kosten van het apparaat moet je ook nog minstens een paar honderd euro rekenen voor de installatie. In de meeste gevallen verdien je de investering vanzelf terug doordat elke laadbeurt nog maar de helft kost in vergelijking met een openbare laadpaal.

Extra kosten

Bij het installeren van een laadpaal bij je thuis kunnen extra kosten komen kijken. Zo moeten veel mensen bijvoorbeeld hun meterkast laten verzwaren van een 1-faseaansluiting naar een 3-fasenaansluiting. Dat kun je regelen met je energieleverancier en het kost €200 tot €350. Als je geen parkeerplaats hebt vlakbij je huis, dan kan het zijn dat er gegraven moet worden om de laadpaal te installeren bij je parkeerplaats of garage. Ook dat kan flink duur zijn, vooral als de afstand groot is of de ondergrond hard. Het is sowieso verstandig om tijdig een offerte aan te vragen bij een elektricien voor je iets bestelt. Die zijn namelijk vaak erg druk waardoor het enkele weken kan duren voor ze tijd hebben om je laadpaal te installeren.

Electric vehicle charging

Klaar om uw auto voortaan elektrisch te laden?

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op om de wensen te bespreken. Het is gratis en duurt slechts twee minuten. Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek! Uw gegevens worden beschermd.

*Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek!
*Bij het verzenden van dit formulier geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens