Wat kost een laadpaal thuis?

De laadmogelijkheden

Heb je een elektrisch voertuig en vraag je je af of het misschien voordeliger is om thuis een laadpaal te installeren? Dan ben je hier op de juiste plek want in dit artikel worden de voor- en nadelen van het hebben van een privé laadpaal behandeld. Mensen die ervoor kiezen om thuis hun elektrische auto of motor te laden kunnen geld, tijd en moeite besparen.

De kosten van het installeren van een laadpunt voor je elektrische voertuig bij jou thuis kunnen erg verschillen. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van de mogelijkheden op je terrein. Je moet rekening houden met de laadmogelijkheden van je auto en zorgen dat je wallbox of laadpaal daar goed op aansluit. Daarnaast maakt ook je energieaansluiting en het contract dat je hebt met je energieleverancier veel onderscheid.

Wat levert het op?

Mensen die een vast contract hebben met hun energieleverancier besparen thuis al snel de helft op de kosten per kWh. Wanneer je elektrische voertuig wordt opgeladen door een publieke laadpaal dan betaal je ongeveer acht cent per gereden kilometer terwijl je thuis tussen de drie en zes cent betaalt. De marge van energieprijzen is zo groot doordat de prijzen tegenwoordig erg onstabiel zijn en de contracten nogal van elkaar verschillen.

environment friendly electric car at charging station

Betrouwbaar

AbanCharging staat voor kwaliteit. We vinden het belangrijk om in één keer een perfect werkend product op te leveren. Daarom werken we met betrouwbare merken en onze eigen professionele installateurs.

Slim

Wij zien de laadpaal als een slim apparaat dat echt in huis geïntegreerd kan worden. Zo is de laadpaal niet een op zichzelf staand product, maar een onderdeel van het volledige ecosysteem van uw huis.

Persoonlijk

U krijgt persoonlijk advies, dat goed afgestemd is op uw situatie en wensen. Samen met u brengen we in kaart welke functies uw laadstation moet hebben, door te inventariseren hoe u deze gaat gebruiken

Expertise

Onze installateurs zijn opgeleid en gecertificeerd om op professionele wijze laadstations te installeren en op te leveren. Bij ons geniet u niet alleen van een deskundige installatie, maar ook van deskundig advies.

Electric charge station. Electric plug for charging cars. Car charging symbol painted on asphalt.

De juiste meterkast

Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden als je thuis een laadpaal wilt installeren. Ten eerste heb je een 3-fasenaansluiting nodig op het elektriciteitsnet om dezelfde laadsnelheid te kunnen halen als een publieke laadpaal. Als je huis nog werkt met een 1-faseaansluiting dan kun je slechts tien tot twintig kilometer bereik laden per uur. Dat is voor de meeste mensen niet genoeg. Bij je energiemaatschappij kun je navragen hoeveel het kost om de verbinding te versterken. Het verzwaren van de meterkast van een 1-faseaansluiting naar een 3-fasenaansluiting kost meestal tussen de €200 en €400.

Gunstige energiecontracten

Een ander groot verschil in kostenbesparing komt uit het contract dat je hebt met de energiemaatschappij. Een vast contract dat al een aantal jaar bestaat is op dit moment veel voordeliger dan een contract dat afgesloten is nadat de oorlog in de Oekraïne begon. Vooral mensen met extra voordelige tarieven tijdens de daluren kunnen enorm veel besparen op de laadkosten van hun elektrische voertuig door thuis een laadpaal of wallbox te plaatsen.

Is het voor iedereen mogelijk om thuis een laadpaal te plaatsen?

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om thuis een laadpaal of wallbox te plaatsen waarmee een elektrisch voertuig kan worden geladen zonder dat de wet overtreden wordt. In de meeste gemeenten in Nederland is het namelijk verboden om kabels over de stoep te leggen. Dat betekent dat je een parkeerplaats nodig hebt op je eigen terrein of een publieke parkeerplaats die direct grenst aan een gedeelte van je terrein. In dat laatste geval kun je de laadpaal of wallbox gelukkig wel beveiligen om te voorkomen dat andere elektrische voertuigen op jouw kosten volgeladen worden.

Laadpaal thuis kosten

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je de kosten van het installeren van een laadpaal bij jou thuis wilt berekenen. Hierboven zijn al de kosten besproken van het verzwaren van je meterkast naar een 3-fasenaansluiting. Deze geeft een laadsnelheid van 11 kWh waardoor je per uur zo’n 60 kilometer actieradius aan je elektrische voertuig kunt toevoegen. Als je nog meer efficiëntie nodig hebt dan kun je de standaard 3 x 25 Ampère aansluiting laten verhogen naar 3×32 A of 3×35 A. Daarmee kun je tot 22 kWh per uur halen maar dat heeft een aantal nadelen. Ten eerste zijn veel elektrische auto’s hier niet op ingericht. Daarnaast stijgen je jaarlijkse energiekosten al snel tot het drievoudige.

De organisatie van je terrein bepaalt een deel van de kosten

Het plaatsen van een privé laadpaal of wallbox is niet overal even simpel. Het is van een aantal factoren afhankelijk hoe moeilijk en duur dit uitvalt. Als je auto vlakbij de meterkast geparkeerd staat dan kun je simpelweg een extra uitgang aanleggen. Wanneer er veel kabels moeten worden verlegd en nieuwe infrastructuur moet worden aangelegd kan het plaatsen van een laadpunt duurder uitvallen. Je moet rekening houden met ongeveer €45 per meter graven. Dat kan duurder uitvallen als er bijvoorbeeld beton of stenen in de weg zitten of wat goedkoper zijn als de ondergrond uit zachte aarde bestaat.

Electric vehicle charging station point

Laadpaal installatie

Omdat een laadstation werkt met hoge spanning en vooral een behoorlijke stroomsterkte, kunt u deze zonder kennis van elektrische installaties niet zelf installeren. Deskundige installatie is belangrijk zodat u zeker weet dat de installatie veilig verloopt en dat de laadpaal veilig is voor gebruik na de installatie. Heeft u vragen over de installatie?

Roadsign of free electric car charging station in a European supermarket parking lot.

Kies de juiste laadpaal

Om zoveel mogelijk voordeel te halen uit de nieuwe laadpaal bij jou thuis moet je zorgen dat je de beste optie uitkiest voor je situatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een staand model of een wallbox – die hangt aan een wand. Het is uiteraard veel voordeliger om een laadpaal met twee aansluitpunten te kiezen als je huishouden over meerdere auto’s beschikt. Je zou ook de privé laadpaal kunnen delen met de buren als jullie parkeerplaatsen dicht genoeg bij elkaar liggen.

Passende laadcapaciteit

Bij het uitkiezen van de meest geschikte laadpaal moet je ook rekening houden met de maximale laadcapaciteit van je voertuig. Je hebt nu niets aan een laadpaal met een grote capaciteit als je voertuig maar een klein gedeelte daarvan kan gebruiken. Het is echter misschien verstandig om een laadpaal te installeren met een hogere capaciteit als je van plan bent om ook in de toekomst een elektrische wagen te blijven rijden want de laadcapaciteit van nieuwe elektrische auto’s wordt uiteraard steeds groter.

Een smart laadpaal en Dynamic Load Balancing

moeite waard. Deze laadpalen kunnen bijvoorbeeld zorgen dat je voertuig alleen wordt opgeladen wanneer het daltarief geldt. Ze kunnen ook worden gekoppeld aan je zonnepanelen. In de toekomst kun je waarschijnlijk zelfs stroom opslaan in de batterijen van je auto en deze dan ’s avonds thuis gebruiken. Ook een Dynamic Load Balancing systeem kan leuke voordelen geven. Dit zorgt ervoor dat het stroomnet van je huis niet overbelast raakt. Dat doet het door de gevraagde stroom van het laadpunt voor je auto af te knijpen wanneer dat nodig is – als bijvoorbeeld de magnetron of inductiekookplaat in gebruik is. Dit systeem kost €150 tot €200 en verzekert dat de stroom niet uitvalt.

Wat kost een laadpaal thuis?

De kosten van het installeren van een laadpaal bij jou thuis zijn afhankelijk van allerlei factoren. De prijs kan uitvallen tussen een prijs net onder de duizend euro en een paar duizend euro. Uiteindelijk verdien je dit geld vanzelf terug doordat je bij elke laadbeurt bespaart op je energiekosten. Uiteraard kun je een elektrisch voertuig ook opladen via een normaal stopcontact als je met een paar dingen rekening houdt. Ten eerste kost het veel meer tijd om dezelfde hoeveelheid kilometers te laden. Ten tweede moet je oppassen dat je het systeem niet overbelast. Gebruik daarom geen verlengsnoeren en zorg ervoor dat er niets anders op dezelfde groep zit, anders slaan je stoppen waarschijnlijk door.

Electric vehicle charging

Klaar om uw auto voortaan elektrisch te laden?

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op om de wensen te bespreken. Het is gratis en duurt slechts twee minuten. Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek! Uw gegevens worden beschermd.

*Laat je naam en telefoonnummer achter voor een vrijblijvend advies gesprek!
*Bij het verzenden van dit formulier geeft u toestemming voor het verwerken van uw gegevens