fbpx Skip to main content

Elektrisch rijden neemt in Nederland snel toe in populariteit, wat de vraag naar laadpalen zowel thuis als op kantoor doet stijgen. Maar wat zijn nu precies de kosten verbonden aan een laadpaal? Deze blog biedt een gedetailleerd overzicht van de initiële installatiekosten, de kosten van het opladen zelf en de technologieën zoals Dynamic Load Balancing die de efficiëntie van laadstations verbeteren.

Kosten van een Laadpaal thuis installeren

Een laadpaal thuis installeren kost gemiddeld rond de €2.000, afhankelijk van verschillende factoren. De locatie van de laadpaal ten opzichte van de meterkast speelt een grote rol, net als de noodzaak voor graafwerkzaamheden en het type ondergrond. Reken voor het graven op ongeveer €45 per meter. Daarnaast is de verzwaring van de meterkast een belangrijk aspect om rekening mee te houden, met kosten die variëren afhankelijk van de benodigde aanpassingen voor een snellere laadcapaciteit.

Verzwaring van de Meterkast

Voor een efficiënte laadervaring is het soms nodig de meterkast te verzwaren naar een 3-fase aansluiting. Dit zorgt voor een snellere laadtijd, waarbij de kosten afhankelijk zijn van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden door een elektricien.

Laadpaal op Kantoor

De installatie van laadpalen op kantoor vraagt om een iets andere aanpak dan thuis. Naast de directe installatiekosten moet je ook rekening houden met de capaciteit van het bestaande elektriciteitsnet op je kantoor. Dynamic Load Balancing is hier een belangrijke factor om de beschikbare stroom efficiënt te verdelen over de laadpalen.

Wat kost opladen?

De kosten voor het opladen van een elektrische auto variëren en zijn afhankelijk van het tarief per kWh dat je betaalt aan je energieleverancier. Laden tijdens daluren kan een kostenbesparende maatregel zijn, net als het investeren in zonnepanelen om eigen stroom op te wekken voor het opladen.

Voorbeeldberekening Laadkosten Elektrische Auto

Onderdeel Waarde
Kosten per kWh (2022) € 0,42
Batterijcapaciteit 60 kWh
Actieradius per volle lading 300 km
Kosten volle lading € 25 (€ 0,42 * 60 kWh)
Kosten per kilometer € 0,08
Jaarlijkse rijafstand 15.000 km
Jaarlijkse laadkosten € 1.260 (15.000 km * € 0,08)

Deze tabel toont aan dat, uitgaande van een elektriciteitsprijs van € 0,42 per kWh in 2022, de kosten voor het volledig opladen van een elektrische auto met een batterijcapaciteit van 60 kWh ongeveer € 25 bedragen. Gezien de actieradius van 300 kilometer resulteert dit in laadkosten van ongeveer 8 cent per kilometer. Voor iemand die jaarlijks 15.000 kilometer rijdt, komen de totale laadkosten daarmee uit op ongeveer € 1.260.

Dynamic Load Balancing

Dynamic Load Balancing optimaliseert het laadproces door de beschikbare stroomcapaciteit slim te verdelen over meerdere laadpunten. Dit voorkomt overbelasting van het netwerk en zorgt ervoor dat alle aangesloten voertuigen efficiënt en veilig worden opgeladen. De investering in deze technologie kan de initiële kosten verhogen, maar biedt op termijn voordelen in zowel efficiëntie als kostenbesparing.

Onze conclusie

De kosten van een laadpaal zijn afhankelijk van diverse factoren, waaronder de installatieplaats, het type laadpaal, eventuele aanpassingen aan de meterkast, en de keuze voor technologieën als Dynamic Load Balancing. Zowel thuis als op kantoor kunnen deze factoren de efficiëntie en de kosten van het laden significant beïnvloeden. Door zorgvuldig te overwegen welke opties het beste passen bij jouw situatie, kun je een kostenefficiënte en duurzame laadoplossing realiseren die voldoet aan jouw behoeften.