fbpx Skip to main content

Soorten laadstations

Weten welke laadststation bij u past, wat zijn de opties?

laadstation

1-fase of 3-fase

Een laadpaal kan worden aangesloten via 1-fase of 3-fase. Een 3-fase-aansluiting zorgt voor een hoger laadvermogen. Zelfs wanneer u thuis een 1-fase-aansluiting heeft, kunt u een 3-fasenaansluiting laten plaatsen.

Montage tegen muur/paal

Een laadstation kan tegen de muur worden gemonteerd, of op een paal. Het is belangrijk om rekening te houden met de afstand tot de parkeerplek, zodat u geen zeer lange laadkabel nodig heeft.

Laadpas

Als u al elektrisch rijdt, heeft u waarschijnlijk een “laadpas” om bij openbare laadpalen op te laden. Afhankelijk van het merk van de laadpaal gebruikt u ook thuis een pasje om uw laadpaal te activeren. U start dan een laadsessie door het pasje simpelweg voor het laadstation te houden.

Vaste of losse kabel

Sommige laadpalen hebben een vaste kabel, terwijl bij andere laadpalen een losse kabel nodig is. Houd er rekening mee dat de kabel bij een vaste verbinding dus niet losgemaakt kan worden van het laadstation. U heeft dan een aparte kabel nodig om op andere plekken te laden.

Enkele of dubbele lader

In sommige huishoudens zijn 2 elektrische auto’s aanwezig. Of u wilt simpelweg een laadpunt beschikbaar stellen voor uw bezoekers of voor klanten. In dat geval is een lader met 2 laadpunten aan te raden.

Off- en online laadpalen

De laadpalen die offline werken, zijn alleen verbonden met de auto. Zodra de stekker wordt aangesloten begint de laadpaal te laden en deze stopt zodra de stekker wordt losgekoppeld. De online paal geeft u de mogelijkheid om deze op afstand te bedienen, automatisch stroomkosten te verrekenen en de laadgeschiedenis in te zien.

Vraag deskundig advies aan
Dynamic Load Balancing

Dynamic Load Balancing houdt rekening met de elektrische apparaten in huis en verdeelt de beschikbare stroomcapaciteit zodat de hoofdzekering niet wordt overbelast. Zo laadt uw auto optimaal op zonder risico, en u hoeft de netstroomaansluiting in huis niet te laten verzwaren.

Peak shaving

Met Peak shaving regelt u de maximale stroomcapaciteit van de laadpaal. Met deze dienst voorkomt u overmatig verbruik tijdens piekuren en onnodige kosten die uw netbeheerder in rekening kan brengen bij het overschrijden van het piekvermogen.

Gezichts- herkenning

Deze geavanceerde techniek kennen we van onze smartphones, maar is nu ook toegepast op diverse laadstations. Laadpalen met gezichtsherkenning kunnen worden ontgrendeld wanneer een geautoriseerde persoon voor de laadpaal staat. Zo kunt u handsfree uw laadpaal ontgrendelen.

Gebaren- herkenning

Met gebarenherkenning bedient u uw laadpaal via simpele handgebaren. Met bepaalde bewegingen activeert u laadsessies, of stopt u juist een laadsessie. U heeft dus geen pasje, tag of sleutel nodig.

Autostart

Met autostart hoeft u enkel een laadkabel in te pluggen om een laadsessie te starten. Bij een laadstation met autostart heeft u dus ook geen pasje, tag of sleutel nodig. De laadpaalmerken hebben verschillende namen voor deze functie, zoals AutoStart of Plug&Charge.